На Волині «Хорошою смертю» стартував фестиваль документального кіно Docudaus UA

01 Грудня 2020, 09:00
Кадр з фільму «Хороша смерть» 2788
Кадр з фільму «Хороша смерть»

На Волині розпочали міжнародний фестиваль документального кіно XVII Мандрівний Docudaus UA. У зв'язку з посиленням карантинних заходів – онлайн. Координатором фестивалю є Волинський пресклуб.

Всі охочі з 30 листопада по 4 грудня матимуть можливість переглянути й обговорити документальні фільми про права людини.

Координаторка пресклубу Богдана Стельмах наголосила на початку, що фестиваль є не комерційним і не політичним. Ключовою темою є «Дух підлітків».

Цьогорічний фестиваль звертає увагу на проблеми підлітків, з якими вони стикаються в процесі дорослішання. Наприклад, 1 грудня під час фестивалю переглядатимуть фільм «Панки», який показує світ тих підлітків, яких звикли називати «важкими». Розбиратимуть питання, чому підлітки стають «важкими», хто в цьому винний, чи хто на це наштовхує.

У понеділок, 30 листопада, розпочали з фільму «Хороша смерть». Район.Луцьк теж долучився до перегляду.

Цей фільм про евтаназію. У фільмі порушують дуже важливу проблему – право людини вирішувати, як їй бути далі: чи обрати життя, але страждати, чи обрати гідну смерть. І хто відповідальний за це. Чи держави мають йти назустріч бажанню таких людей і прийняти відповідне законодавство.

Модераторкою першої онлайн-зустрічі фестивалю була журналістка «Суспільного.Волинь» Лариса Андрійчук.

Після перегляду фільму учасники й учасниці у «зумі» обговорили його, поділилися своїми враженнями та думками.

Лариса Андрійчук зазначила, що фільм складний, але доволі прагматичний фільм.

«Бурхливих емоцій у ньому немає. Людина добре продумала історію зі своєю смертю. Головна героїня хвора на смертельну хворобу – м’язову дистрофію. Вона спадкова. Людина поступово втрачає фізичну спроможність. Все це відбувається поступово. Героїня Дженет розуміє, що зупинити цей процес не можливо, поступово вона стане фізично не спроможною, не зможе себе обслуговувати. Тому вона вирішує вчинити самогубство, асистоване лікарем», – розповідає про фільм журналістка Лариса Андрійчук.

Інші учасниці та учасники теж поділилися своїми думками щодо евтаназії, розповіли, чому, на їхню думку, людина має право померти так, як захоче.

Проте поки в Україні взагалі не порушують питання про можливість евтаназії, немає ніяких законопроєктів щодо цього, це є не доступно в нашій країні.

До слова, фестиваль документального кіно триватиме до 4 грудня включно: 1 грудня покажуть фільм «Панки», 2 грудня – «За кордоном», 3 грудня – «Про звірів та людей» і 4 грудня – «Причина».

Читайте також: За сто днів до великої ідеї: Район.Історія запустила кампанію зі збору коштів

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром