У Максимка, якого напризволяще покинули в лікарні, тепер є опікуни

07 Червня 2017, 15:26
5145

Луцький міськвиконком ухвалив рішення про офіційне опікунство місцевої родини над вихованцем дитбудинку, півторарічним Максимком Братчуком.

Сім’я, що згодом стане прийомною для хлопчика, фактично, врятувала дитину. Бо після «дбайливого» догляду в дитбудинку хворе дитинча ледь не втратило життя.

Про Максимка, якого двомісячним немовлям матір залишила в пологовому, волиняни дізналися зі ЗМІ на початку січня 2017-го – пішов розголос, ніби однорічну дитину підкинули в обласну інфекційну лікарню з діагнозом «хронічний пієлонефрит» та «обструктивний бронхіт».

«Насправді хлопчик був не підкинутий, не привезений, не залишений. Дитина направлена до нас на лікування з будинку дитини», – розповіла завідувач відділенням крапельних інфекцій Наталія Маркова.

Читайте також: «Він не підкинутий і не залишений», – завідувач відділення інфекційної лікарні про однорічного Максима.

Кілька днів дитину ніхто не навідував. Свідки писали в соцмережах, що немовля лежало голодним в обідраному лахмітті. Годували та перевдягали хлопчика мами тамтешніх дітей-пацієнтів. Водночас у маленького пацієнта знайшли букет важких хвороб.

«У нього було хронічне захворювання нирок – хронічний пієлонефрит, післяопераційний стан від спинномозкової грижі, є обструктивний бронхіт. Ще й пошкоджений хребет, через що страждає опорно-руховий апарат», – пригадує медик.

У хлопчика були паралізовані ніжки, йому потрібно робити кілька складних операцій. Натомість луцькі медики ніяк не могли дочекатися найбанальнішої допомоги з будинку дитини – там усіляко зволікали з нянею для догляду за хворим. Відтак хлопчик усихав на очах, втрачаючи інтерес і жагу до життя.

На щастя, допомогти та врятувати в сімейному колі дитинчатко зголосилося подружжя Вадима та Олени з Луцька, яке вже виховує своїх чотирьох дітей. Тобто, взятий під опіку Максимко – п’ята дитина в родині!

«Ми з Оленою без вагань вирішили забрати Максимка до сім’ї, бо він залишився беззахисним. Отак возили його з дитбудинку до лікарні й навпаки – прогресу ніякого. Коли ж ми почали ним займатися – він ожив, почав голову тримати і навіть сидіти, посміхатися, пляшечку з молоком тримати, відгукуватися на всі прохання. І тепер ми з дружиною зробимо все можливе, щоб хлопчик ходив», – каже глава родини Вадим Коцага – віце-президент Всесвітнього Альянсу пауерліфтингу (силове протиборство – вправи зі штангою), засновник Європейського союзу пауерліфтингу, майстер спорту міжнародного класу.

Процес всиновлення, який розпочався з оформлення опіки, родина почала місяць тому. Дошкуляли численні комісії, незрозумілі бюрократичні вимоги. Зі свого боку родина виготовила папери всього за тиждень. Далі тривала чиновницька тягучка. Тим часом Максимко місяць мусив лежати та чекати в лікарні, хоча медики були готові негайно виписати дитину.

Ведучий лікар пішов на зустріч – вийшов із відпустки, щоб засвідчити необхідні папери для виписки Максимка. Однак питання вирішилося лише сьогодні, 7 червня. Глава прийомної сім’ї Вадим буквально під дверима засідання виконкому очікував на рішення про надання права опіки. Із цією ухвалою чоловік зможе негайно забрати Максимка з лікарні додому.

«Не хотів, щоб він ще хоча би день пробув у лікарні чи дитбудинку», – зізнається названий батько.

Така терміновість не випадкова. Адже наступного дня, 8 червня о 4-й ранку Вадим вирушає на схід – там вшановуватиме пам'ять загиблих в АТО спортсменів. Повернеться через кілька днів. А це означає: якщо Максимка не забрати сьогодні, то хлопчику доведеться ще три-чотири доби чекати на своїх опікунів у сірих стінах лікарні або вбивчій для немовляти атмосфері дитбудинку.

Роман ЖИЖАРА 

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром