Лучанам розповіли, чому важливо здавати кров

07 Червня 2017, 13:41
4523 Джерело: volwestgroup.com

Хто такі донори, що потрібно, щоб стати донором і чому це важливо для кожного, розповідали під час семінару «Краплина життя – важливість донорства».

Захід відбувся в рамках соціального проекту «Живи відповідально!», організованого Бізнес-Академією PMBA, – повідомляють на сайті Volwestgroup.

Актуальність і важливість донорства зростає з кожним роком, адже негативні тенденції погіршення стану здоров’я населення, зростання кількості гострих захворювань, які потребують донорства, на жаль, зростає з кожним роком.

 «В Україні діє закон про донорство, яким визначено основні правові засади донорів. Відповідно до закону, донором може бути особа від 18 до 60 років, яка пройшла медичне обстеження та не має протипоказань щодо донорства за станом здоров’я», – розповіла представник Волинської обласної станції переливання крові Валентина Крам.

З її слів, особи, які мають такі серйозні захворювання як ВІЛ/СНІД, гепатити різних видів, туберкульоз не можуть бути донорами. До здачі крові допускаються донори, маса тіла яких не менше 55 кг.

Особа, яка є донором звільняється від роботи в день здачі крові або медичного обстеження, яке є обов’язковим перед здачею крові, зі збереження заробітної плати, а також має право на ще один додатковий вихідний день, який можна використати протягом року. Громадяни, які здали дві мінімальні дози крові мають право на 100% оплату лікарняних. Постійні донори – здали 60 доз крові – користуються пільгою 10% надбавки до пенсії.

Спеціаліст зазначила, що багато людей не зважуються ставати донорами через ризик зараження. Проте, запевнила Валентина Крам, такі ризики є неможливими, адже нині обласна станція переливання крові укомплектована найсучаснішим обладнанням та для забору крові для кожного донора беруться стерильні укомплектовані набори. Протягом року у Волинській області донорами стають від 800 до 1000 осіб.

Валентина Крам детально розповіла про процедуру та найзатребуваніші види здачі крові. Зокрема, це звичайна здача крові 450 мл, яку можна робити через кожні 2 місяці, але не більше 5 разів на рік.

Плазмаферез – сучасна технологія очищення крові від шкідливих речовин шляхом видалення і виведення забрудненої плазми. Таку процедуру можна проводити через кожні 2 тижні. Плазма використовується частіше у медичній практиці. Також з неї виготовляють препарат «Альбумін», необхідний для хворих.

Затребуваним є донорство тромбоцитів, оскільки це дієвий спосіб лікування онкозахворювань. Такий вид донорства зараз дуже потріьний, особливо у дитячій онкології.

Засновник громадської ініціативи «Краплина життя» Олександр Плісецький розповів, що їхня організація зародилась у 2013 році та ставила собі за мету популяризувати донорство і створити базу донорів, які б могли на постійній основі при потребу здавати кров.

За три роки існування «Краплини життя» до неї долучилися 280 постійних донорів. Проте, цього недостатньо аби допомогти всім. Олександр Плісецький зазначив, що за останній час значно зросла кількість хворих на онкологію, які потребують донорів. Тож закликав усіх небайдужих ставати донорами.

Долучитися до «Краплини життя» можна у соцмережі Фейсбук та більш детально дізнатися про донорство.
Головним стимулом до здачі крові, на думку Олександра Плісецького, є моральний аспект. Адже донор здає кров конкретній людині, дитині, і таким чином рятує їй життя. Усвідомлення цього спонукає ставати донором на постійній основі.

Життя дуже непередбачуване і кожен може опинитися у складній ситуації. А щоб врятувати життя, не обов’язково бути героєм.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром