28 листопада – початок Різдвяного посту: що треба знати

28 Листопада 2020, 13:22
Фото ілюстративне 3247
Фото ілюстративне

Православна церква поступово готує вірян до святкування Різдва Христового молитвою і постом, який триває сорок днів, від 28 листопада до 6 січня.

Його ще називають «Пилипівка», бо починається після 27 листопада – дня пам’яті апостола Филипа. У Церковному Уставі називається так само, як і Великий, – Чотиридесятниця, бо триває 40 днів. Про це інформує пресслужба Волинської єпархії ПЦУ.

Мета цього посту полягає в тому, щоб ми до Різдва Христового очистили себе молитвою, таїнствами сповіді та причастя, щоб із чистим серцем змогли зустріти явленого у світ Сина Божого.

Загальні правила Різдвяного посту менш суворі, ніж Великого. Зрозуміло, що в цей час заборонено м'ясні, молочні продукти, яйця. Крім того, у понеділок, середу і п'ятницю, за Уставом, не споживають риби, вина й олії. У вівторок і четвер харчуються з олією. Риба під час Пилипівки дозволяється в суботу, неділю та великі свята. Із 2 по 6 січня піст посилюється: навіть у суботу й неділю риба не благословляється. А на Святвечір, 6 січня, за благочестивим звичаєм, якщо дозволяє здоров’я, варто взагалі утриматися від їжі «до появи першої зірки».

Однак обмеженнями в харчах піст аж ніяк не вичерпується. Той, хто поститься, повинен більше уваги приділяти своєму духовному життю: молитися в храмі та вдома, читати Святе Письмо, християнську літературу. Якщо хтось перебуває у сварці чи тримає на когось гнів, – необхідно примиритися, бо гріхи гордості, гніву, осуду, ненависті, злоби позбавляють постувальника всіх плодів його праці. Піст – це добра нагода покинути погані звички (куріння, зловживання хмільним, картярство, лихослів’я), усілякі надмірності.

«Піст тілесний без посту духовного нічого не приносить для спасіння душі, навіть навпаки – може бути й духовно шкідливим, якщо людина, утримуючись від їжі, впадає в гординю. Без молитви й покаяння піст – це дієта, і до релігії відношення не має», – зауважують на сайті.

Історія Різдвяного посту починається з давніх часів. Про нього є згадки у працях Божих угодників IV–V ст.: Амвросія Медіоланського, Філастрія, блаженного Августина, Лева Великого.

Спочатку він тривав усього сім днів (у деяких християн – більше), але в 1166 р. Константинопольський Патріарх Лука Хрисоверг постановив дотримуватися Пилипівки сорок днів. Адже Різдво Христове у справі нашого спасіння близьке за значенням до Воскресіння Христового, тож підготовка до нього має нести відповідну символіку. Так Різдвяний піст у православ’ї став «малою» чотиридесятницею, яка поступається лише чотиридесятниці «великій» – посту перед Пасхою.

27 листопада, день апостола Филипа (Пилипа), – зазвичай заговини на Різдвяний піст (Пилипівку), але оскільки цього року він припадає на п’ятницю, що сама є постовим днем, заговини переносяться на четвер, 26 листопада.

Читайте такожУ Луцьку зареєстрували зміни до статутів релігійних громад

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром