Спостерігачі розповіли про порушення у другому турі виборів

17 Листопада 2015, 09:06
3588

У громадській кампанії «Контролюємо вибори» взяли участь 83 активістів, які вели спостереження під час другого туру виборів Луцького міського голови 15 листопада, протягом дня голосування було зафіксовано кілька незначних порушень та інцидентів.

Організували кампанію Громадський рух «Народний контроль» та ГО «Всеукраїнський Комітет Народного Контролю».

На ВД № 07082 член комісії показував виборцю на бюлетені, де слід голосувати, на що голова дільничної виборчої комісії зробив зауваження.

На ВД № 07087 (спілка ветеранів Афганістану) старшого віку чоловік хотів проголосувати за іншу людину. Він прийшов із письмовим дорученням і мав намір отримати бюлетень. Члени дільничної виборчої комісії пояснили, що виборці голосують персонально і тільки при наявності паспорта.

На ВД №0 71080 (школа № 26) та № 071037 (школа № 13) інтерв’юери проводили екзит-пол у приміщенні, де відбувається голосування. Як виявилося, голови дільничних виборчих комісій дозволили їм бути у приміщенні. Причина – нібито холодно в коридорі. Наші спостерігачі звернули на цей факт і попередили, що це є порушення, адже згідно із законом ці люди не можуть перебувати у приміщенні для голосування.

На ВД № 071033 (корпус ЛНТУ) виборець з’їв бюлетень. Чоловік, прийшовши на дільницю, поводив себе неадекватно. Отримавши бюлетеня, він відмовився голосувати. На зауваження членів дільничної виборчої комісії, виборець порвав бюлетень. Коли на місце покликали правоохоронця, чоловік поклав до рота порваний бюлетень і з’їв.

«Кампанія «Контролюємо вибори» в цілому пройшла успішно, утім було кілька дрібних інцидентів, які не вплинули на хід голосування та результати виборів. Робота більшості виборчих комісій проходила в рамках виборчого законодавства. Ми охопили стовідсотково виборчі дільниці Луцька. Присутність наших спостерігачів від незаангажованої сили стимулювала комісії працювати уважніше», – вважає ініціатор кампанії Михайло Шелеп.

Спостерігачі громадської кампанії були присутні при підрахунку голосів. Станом на 0:40 вони оприлюднили усі дані за результатами паралельного підрахунку. Згідно із цими даними, Микола Романюк здобув підтримку 37 575 виборців (57%), а Олександр Товстенюк – 28 346 виборців (43%).

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром