Луцьком їздить тролейбус для Сум

24 Червня 2015, 10:15
6091

Луцьком їздить новий тролейбус компанії «Богдан Моторс», який випустили для міста Суми.

Підприємство виграло тендер на поставку дев’яти тролейбусів для сумчан на суму більше 23 млн грн. Однак вартість транспортних засобів зростала, тож поставки так і не починались. Депутати Сумської міської ради навіть намагались внести зміни в договір з компанією, щоб придбати сім тролейбусів, однак це рішення не підтримала більшість.

І вже вчора активісти з Сум опублікували у facebook фотографію нового тролейбуса, який їздить Луцьком, але невдовзі радуватиме сумчан, адже в їхньому місті тролейбусний парк не оновлювався уже сім років.

«Якщо влада міста і керівництво тролейбусного депо не почнуть викаблучуватись, а все зроблять по закону (нагадую, закон передбачає можливість зміни ціни у певних випадках), то уже найближчими тижнями на вулиці Сум виїдуть нові рогаті з низьким рівнем підлоги. Активісти не розслабляються – боротьба за новий екологічний и сучасний транспорт ще попереду», - пишуть вони.

Олександр Мироненко, журналіст з Сум, що займається питаннями розвитку громадського транспорту з 2007 року, розповів:

«За тендером що відбувся, Суми мали отримати 9 тролейбусів. Але тендер відбувався у ті часи, коли курс долара зростав щоденно, а інфляція перевищувала двозначні показники. Виробник звернувся до замовника з проханням підвищити вартість кажної одиниці транспорту. За законом, виробник має таке право - це стаття 40 закону про державні закупівлі. Тепер виробнику необхідно надати необхідні документи, а замовнику - перевірити їх. Якщо все добре - то мала б бути доугода про підвищення ціни. Міська влада неодноразово казала, що може скасувати тендер та, відповідно, закупівлю і провести новий, в тому числі на б/у тролейбуси на кошти, що були звільнені. Але сумські активісти виступили проти цього. По-перше, навіть запропонована «Богданом» ціна після підвищення все одно нижча, ніж ціни на тендерах, що відбулися нещодавно у Дніпропетровську, Львові та Запоріжжі. По-друге, Сумам необхідна саме нова техніка, а не б/у зі сходинками в салоні. Тим паче, що місто вже замовило 20 б/у тролейбусів. Техніка від «Богдана» низькопідлогова, що дуже важливо для Сум - весь рухомий склад автобусів, маршруток та тролейбусів у Сумах включає тільки 2 тролейбуси з низьким рівнем підлоги, які отримані ще за тендером 2008 року. Відповідно, нова сучасна техніка з низьким рівнем підлоги дуже сильно поліпшить пересування інвалідів, літніх людей та мам з дітьми. Якщо буде підвищення ціни відповідно до закону - то виділених коштів 23,5 млн грн вистачить не на 9, як планувалось, а на 7 тролейбусів плюс залишок 600 тисяч грн. Його пропунується пустити на обладнання всього комунального транспорту датчиками GPS та безкоштовним WiFI. Загалом в Сумах на оновлення автопарку виділили 23,5 і ще 29,3 млн грн! Але всі роблять так, щоб ті кошти не витратили. Минулого року намагались закупити засталілі тролейбуси з Білорусі. Активісти виступили категорично проти, тому що фактично робилось так, що українська техніка програвала на 3-5% по ціні від того застарілого білоруського тролейбусу. При тому що українські тролейбуси сучасніші».

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром