Служба з усунення причин неприємного запаху виявила порушення на території Гнідавського цукрового заводу

01 Червня 2017, 13:02
2420

Фахівцям управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства ГУ Держпродспоживслужби надали дозвіл на проведення позапланової перевірки Гнідавського цукрового заводу та ТзОВ «Біопаливно-енергетична компанія».

Про це йдеться у повідомленні на сайті Головного управління Держпродспоживслужби  у Волинській області.

Зокрема, інспекція виявила, що санітарно-захисна зона для ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» становить 300 м, однак для даного підприємства не витримується.

ТзОВ «Біопаливно-енергетична компанія», розміщене в орендованих приміщеннях цукрового заводу, спеціалізується на виготовленні біоетанолу, для використання як біопалива, з меляси (відходів цукрового виробництва).

Дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами даного ТзОВ відсутній, що суперечить вимогам ЗУ «Про охорону атмосферного повітря». До того ж, всупереч вимогам цього закону, моніторинг стану атмосферного повітря в зоні впливу об’єктів за попередні роки не проводився.

Відходи діяльності обох підприємств видаляються на поля фільтрації  ПрАТ «Гнідавський цукровий завод» (с. Городище, Баївська сільська рада, Луцький район). Але, хоча очисні споруди обваловані по периметру, проте, наявна можливість для несанкціонованих скидів стічних вод – як виробничих так і господарсько-побутових.

Окрім того на поля фільтрації здійснюється перекачування стоків каналізації з мікрорайону Вересневе м. Луцьк, що не рекомендовано ДБН В.2.5-75:2013 «Каналізація. Зовнішні мережі та споруди. Основні положення проектування».  

Мулові карти переповнені та не очищені. Нормативний розмір санітарно-захисної зони полів фільтрації, потужністю від 5 тис м3/добу до 50 тис м3/добу складає 500м – не витримується, так як в її межах  наявна житлова забудова.

На момент перевірки відчутний стійкий запах, характерний для стічних вод (каналізаційних) біля будинків с. Гірка Полонка, (в межах СЗЗ) на південний схід від поля фільтрації.  

У зв’язку з цим фахівці Луцького міськміжрайонним відділу  ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» відібрали проби атмосферного повітря на вміст: аміаку, сірководню, кислоти масляної, кислоти оцтової, кислоти мурашиної, кислоти пропіонової, кислоти сірчаної, кислоти ортофосфорної, спирту етилового, спирту ізопропілового. 

Згідно листа Луцького міськміжрайонного відділу  ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» виявлено перевищення ГДК аміаку та сірководню поблизу житлової забудови с. Гірка Полонка в межах СЗЗ  та на відстані 520м.

Директорам обох підприємств були надані приписи про усунення причин та умов, що сприяють вчиненню порушень санітарного законодавства щодо дотримання санітарно-захисної зони підприємствами, приведення в належний стан полів фільтрації, забезпечення здійснення моніторингових інструментально-лабораторних вимірювань параметрів викидів забруднюючих речовин від усіх наявних джерел в зоні впливу об’єктів.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром