Перший спеціалізованиий державний банк Польської держави діяв у Луцьку

13 Листопада 2020, 11:44
3738

Рівно 90 років тому, восени 1930 року у Луцьку було презентовано нове стильне приміщення Відділення Польського державного сільськогосподарського банку (Bank Rolny). Більшість лучан знають цю будівля під назвою Будинок офіцерів.

Проте діяти «рольний» банк у Луцьку почав раніше. З історії відомо, що Польський державний сільськогосподарський банк у 1919 році став першим спеціалізованим державним банком Польської держави.

Читайте також: Як виглядали гривні, надруковані у Луцьку 100 років тому

Інші назви цієї установи «Сільський банк», «Земельний банк». Серед головних завдань установи було перш за все виділення кредитів землевласникам. Також банк надавав фінансову допомогу в реалізації аграрної реформи.

Перші відділення банку в тогочасній Польщі з’явились у таких містах, як Познань, Львів, та Вільно. В Луцьку відділення банку було відкрито у 1927 році.

Вдалось віднайти унікальні світлини з відкриття, яке відбулось весною 1927 року. Усі фото зроблені біля першої будівлі банку, яка розташовувалась по сучасній адресі вулиці Винниченка, 15 ( нині приміщення Прокуратура Волинської області).

1
Перше приміщення Відділення Польського державного сільськогосподарського банку, Луцьк, 1927 р.
Перше приміщення Відділення Польського державного сільськогосподарського банку, Луцьк, 1927 р.

Варто сказати, що 1927 року в будівлі була Луцька українська гімназія, яку називали школою української інтелігенції Волині. В 1927 році гімназія перейшла у приміщення по сучасній вулиці Богдана Хмельницького.

Читайте також: Історичний пазл будівлі гімназії: луцька освіта початку ХХ століття

На фото відкриття 1927 року бачимо працівників банку, місцеву владу та духовенство. В ті часи користувачами луцького банку були мешканці Волинського та Польського воєводств.

Окрім того на базі банку систематично проводили курси для працівників банківської сфери та касирів.

Нове приміщення банку в Луцьку (відоме, як Будинок офіцерів) складалось з двох об’єктів – банку та житлового будинку для його працівників.

Відомо ім’я архітектора будівлі – це представник академічного класицизму Мар’ян Лялевич. Проект земельного банку в Луцьку був складений у 1928 році, а відкрили новеньке приміщення восени 1930 року.

Директором банку був Антоні Донау-Шпліндер. Він також був президентом веслярського товариства міста Луцька.

Читайте також: Як виглядали перші луцькі пароплави у міжвоєнний період

Читайте також: Як польський президент їздив до Луцька. ФОТО

Джерело фото: www.polona.pl

 

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром