У Луцьку поляки говорили про українсько-польські відносини

27 Травня 2017, 10:42
2394

Аби розширити горизонти знань і познайомити громаду з особистостями, які сприяли впродовж історії українсько-польській співпраці, започаткували комплекс освітніх заходів, пов’язаних з особистістю Генрика Юзевського.

25 травня у Волинському краєзнавчому музеї відбулась перша лекція за темою «Генрик Юзевський – спроба примирення польських і українських національних прагнень».

Лектор, працівник Польського інституту міжнародних справ, історик та аналітик Лукаш Ясіна розпочав з твердження, що «Україна і Польща – це, перш за все, сотні років спільної історії, де були позитивні і негативні моменти, але про них потрібно говорити, аби у майбутньому досягти порозуміння».

Проект, присвячений постаті волинського воєводи у першій половині XX ст, художника та віце-міністра внутрішніх справ в уряді Симона Петлюри, друга і соратника Юзефа Підсудського Генрика Юзевського, ініціювало Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку.

Віце-консул Марек Запур наголосив присутнім, що про таких постатей варто говорити, адже вони свого часу розробили стратегії українсько-польської співпраці, яку ми повинні розвивати сьогодні. Цьогоріч 125 річниця з дня народження Юзевського і восени планується також виставка, круглий стіл та переклад спогадів діяча, присвячених періоду його праці в Луцьку

Цей проект також є продовженням діяльності в Луцьку Польського клубу в рамках якого відібуваються зустрічі з громадськими діячами, письменниками, журналістами, політиками з Польщі. «В рамках клубу люди, які творять сучасну Польщу, передають свої знання та досвід молоді Волині. Щодо постаті Генрика Юзевського, то це особлива людина для нашого регіону, адже він був закоханий у Волинь і не боявся виявляти своїх почуттів», - зазначила співорганізатор клубу, доцент кафедри слов’янської філології СНУ Юлія Васейко.


 

Підтримав подію і заступник Луцького міського голови Григорій Пустовіт, який наголосив на важливості подібних проектів, адже вони сприятимуть глибшому взаєморозумінню і співпраці між українцями і поляками.

Проект реалізовують Генеральне консульство Республіки Польща у місті Луцьк, ВОГО «Фонд місцевого розвитку» за підтримки польського Міністерства Культури і Народної Спадщини. Інформаційне сприяння забезпечив Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Lutsk. 










 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром