Коршовець: історія села і його назви

06 Листопада 2020, 10:25
Коршовець з висоти 6481
Коршовець з висоти

Історична спадщина Коршовця сягає давніх часів.

Тут знайшли багатошарове поселення пізнього палеоліту, елементи культури лінійно-стрічкової кераміки та епохи міді-бронзи ІІ тис. до н.е. Вперше село Коршовець згадано в документі від 1526 року, коли Луцький єпископ Кирило самоправно обміняв з князем Чорторийським село Дем’янів на Коршовець, а обмін затвердила королівська грамота. Про це йдеться на сайті Боратинської громади, куди входить село.

Також Коршовець згадується у документах 1561 року. Тоді село належало до церкви, яку побудував єпископ Феодосій Гулевич – дід відомої української діячки Галшки Гулевичівни. Пізніше власниками села документи називають луцького купця і лихваря Хазко Есмановича, луцького протопопа Дем’яна Дмитрієвського, ксьондзів Луцького домініканського монастиря. На початку ХХ ст. землями в селі володів поміщик Нестроєв. 

Існує декілька версій стосовно походження назви села Коршовець. Одна із легенд повідомляє, що навколо південно-східної частини Луцька були мішані ліси, густі верболози, кущі. Згодом, люди, у пошуках родючої землі, почали викорчовувати ці зарослі і вивозили землю від кореневищ – корчилищ. Звільнена територія отримала назву корчилища (коршивища) та згодом з’явилася назва Коршивець.

За іншою легендою – тут в давнину була корчма, яку тримали євреї. Купці, які їхали ярмаркувати в Торговицю, тут зупинялись перепочити, а назву села пов’язували зі словом «корчма» – Корчовець, Коршовець.

Нині село також не оминають увагою, за різними рейтингами Коршовець входить у ТОП кращих «шашличних» місць та місць для риболовлі. Окрім цього, тут успішно функціонують кілька підприємств, найбільші з яких: СГ ПП «Вікторія» (вирощування зернових культур, бобових культур і насіння олійних культур) та підприємство з виготовлення будівельних блоків «Імідж».

Читайте такожМіська історія Торчина – чи можливе її відродження у ХХІ столітті?

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром