У Луцьку провели акцію «Два роки без Каті Гандзюк»

05 Листопада 2020, 09:15
4350

У Луцьку ввечері 4 листопада влаштували акцію «Два роки без Каті Гандзюк».

На Театральній площі громадські активісти організували захід, присвячений другій річниці смерті херсонської активістки Катерини Гандзюк.

На початку заходу присутні вшанували пам'ять померлої хвилиною мовчання. Далі лучанам нагадали деталі справи Катерини та розповіли, чому в наш час так важливо про це не забувати. 

Нагадаємо, що за три місяці до смерті її облили літром сірчаної кислоти, через що вона отримала майже 40% опіків тіла. Катерина Гандзюк перенесла низку складних операцій, однак це її не врятувало. Відразу після нападу на Катерину чимало небайдужих громадян України об’єдналися у боротьбі за справедливість у цьому злочині. Завдяки зусиллям активної частини суспільства, а також увазі міжнародної спільноти до справи Гандзюк, нині вдалося досягти таких результатів:

  • виявили та зняли всі обвинувачення з непричетної особи Миколи Новікова, на якого намагалися нашвидкуруч повісити злочин. Ім’я цього чоловіка вже стало мемом, який демонструє методи роботи правоохоронців;
  • в червні минулого року група виконавців нападу отримала обвинувальні вироки від 2 до 6,5 років та відбуває покарання;
  • у СІЗО перебуває колишній помічник нардепа Ігор Павловський - один із організаторів вбивства;
  • у СІЗО перебуває колишній помічник депутата Херсонської облради, син херсонського кримінального авторитета - Олексій (Москал) Левін - один із організаторів вбивства;
  • у СІЗО перебуває діючий голова Херсонської облради Владислав Мангер - один із замовників вбивства.

У жовтні цього року один із організаторів злочину Ігор Павловський та інші свідки у справі проти Мангера та Левіна надали в суді покази, що головним замовником нападу на Катерину був Владислав Мангер. Павловський пішов на угоду зі слідством, повідомив слідство та суд про тиск і залякування його і його родини, а згодом - попросив вибачення у родини Гандзюк за ухиляння від участі в судових засіданнях та надання неправдивих показів раніше. Цього ж місяця Павловський отримав вирок - 2 роки позбавлення волі з випробувальним терміном - 1 рік. Станом на зараз залишається в СІЗО у справі про херсонське кримінальне угрупування.

Також у жовтні цього року один із інших замовників злочину Євген Рищук виграв вибори на посаду голови Олешківської ОТГ. Тієї громади, де відбувалася та відбувається незаконна вирубка лісу, проти якої виступала Катерина Гандзюк. На волі також перебуває інший замовник злочину – Андрій Гордєєв.

До акції «Два роки без Каті Гандзюк» приєдналися не тільки активісти, а й прості перехожі, які зупинялися, аби послухати, що тут відбувається. Загалом зібралося людей з 40 різного віку. Після розповіді про справу, активісти на проєкторі організували перегляд короткого фільму про Катерину та роздали наліпки з підписом «Хто замовив Катю Гандзюк?».


«Ми розділяємо цінності та боротьбу за справедливість, щоб в Україні панувало правосуддя. Тому активно відстежуємо судову справу як Катерини Гандзюк, так й інших активістів. Бо таких випадків по Україні насправді багато. Й наша загальна місія досягти того, щоб такого не відбувалося. Кожна людина має право вільно висловлювати свою позицію. Якщо вона стає свідком правопорушень або відстежує злочинні схеми, то може про це сказати. Й на це повинні правильно реагували правоохоронні органи. Злочини мають бути доведені, а винні – покарані», – каже співініціатор акції у Луцьку Марія Думанська.

Після закінчення акції біля меморіальної дошки активісти запалили свічки.



Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024