Гунчик розповів, як був журналістом і що читав батько й дід

14 Листопада 2015, 17:52
3232

Після скандалу навколо видання «Волинської газети», яка звинуватила керівника ОДА в авторитарному ставленні до преси, голова облдержадміністрації Володимир Гунчик в інтерв’ю поділився спогадами про власні кроки в журналістиці.

Своє знайомство з нелегким журналістським ремеслом керівник краю започаткував ще у школі, коли редагував стінівку, пише луцьке видання «Діалог».

Саме тоді він вперше відчув, якою сильною є зброя слова і наскільки обережно і відповідально слід нею  користуватися.

«Дуже добре пам’ятаю той час і газету «Радянське Полісся», – пригадує Гунчик. – Передплачувати тоді «Радянську Волинь» батькам було трохи складніше через обмежені фінансові ресурси. Але «Радянське Полісся» отримували стовідсотково. А вперше почав знайомитися з газетою, коли був редактором стіннівки у школі… Якоюсь мірою, то були пробні кроки в журналістиці. Потрібно було знаходити цікаві матеріали, оскільки вихованню молоді приділялася особлива увага. У подальшому, вже закінчуючи школу, почав більше цікавитися районною газетою. Оскільки займався спортом, постійно  перечитував її, відшукуючи і своє прізвище серед кращих спортсменів-школярів. Потрібно було помізкувати, як підготувати якийсь дружній шарж, скажімо, на класного керівника».

Вітає колектив Волинської газети, яка згодом його звинуватила
Вітає колектив Волинської газети, яка згодом його звинуватила

Такими були перші кроки знайомства з пресою. А далі нинішній губернатор Волині почав цікавитися серйознішою писаниною.

«У першу чергу цікаво було знайомитися з публікаціями про особистості. У той період подібні матеріали часто гостювали на газетних шпальтах. Компартія взяла за правило показувати кращих представників робітничого класу і  колгоспного селянства, на яких мали рівнятися інші. Такі публікації ставали своєрідною нормою. Але ми  у Камені-Каширському один одного добре знали, регулярно спілкувалися, тож коли у газеті натрапляли на матеріали про земляків, не упускали нагоди потеревенити про них.

Мій батько у свій час активно займався спортом. Він був капітаном футбольної команди «Меліоратор», яка у той час вигравала першість і навіть  ставала чемпіоном області, за що удостоювалися честі бачити свої фотографії в газетах. Пізніше я часто знаходив фото батька у газетних підшивках. Спортивна тематика знаходила чільне місце на шпальтах видання. Ще більше, на мою думку, приділялося уваги патріотичній тематиці. Допускаю, що було й спотворення фактів. Іноді ця тема висвітлювалася однобоко. У мене дід воював один і другий…

У спілкуванні з репортерами
У спілкуванні з репортерами

Дуже багато інформації друкувалося про партизанський рух на Волині. Часто бабцю запитував, що з того правда. Вона не завжди відповідала, а якщо відповідала, то дуже обережно. Дід із 1944-го до 1953 року був у Магадані і коли приїхав, то також був небагатослівним. Мабуть, добре сала залили за шкіру, що не дуже розповсюджувався про свої митарства. Можливо, через це політикою цікавився менше. Мене ж більше приваблювала історія. Читав багато книжок цієї тематики. Та й сам наш край був знаковим є історичної точки зору. А газету перечитував дуже швидко і практично до номера більше не вертався. Увечері, коли лягав спати, то в ліжко брав із собою книжки, вмикав ліхтарик під ковдрою і читав. Книжки, як кажуть, зачитував до дірок. Десять разів перечитав «Таємниці війни» Королькова».

Вітає працівників ЗМІ у День журналіста
Вітає працівників ЗМІ у День журналіста

Про сучасні стосунки з пресою Володимир Гунчик воліє говорити багато. Бо здавна поважав журналістський фах.

«Знаєте, я б сказав так: це стосунки рівних партнерів, бо пресу теж небезпідставно називають четвертою владою. Стараюся у відносинах із засобами масової інформації не протиставляти себе і когось критикувати чи повчати. Я дуже обережний у цьому питанні і не беруся говорити негатив на адресу преси. І зовсім не тому, що я боюся, а тому, що вважаю, коли влада критикує владу, то тут щось не так. Потрібно спочатку розбиратися, вникнути у суть справи.

Дуже багато хто вважає, що сьогодні ЗМІ можуть робити все. І не тільки у рамках закону… Нині відповідальність деяких засобів масової інформації зводиться до одного: тільки зачепи мене, то ми тобі покажемо.

Я не боюся спілкуватися з пресою, оскільки вважаю, що це такий самий процес як спілкування з представниками обласної ради чи з Кабінету  Міністрів. Преса має величезний вплив на формування свідомості. І коли ти у дискусії зі ЗМІ, то це - твій плюс. Але ця дискусія не повинна переходити у панібратство. Не потрібно загравати один із одним. Такого не визнаю. Вважаю, що знаходимося по один бік барикад. Зараз у країні величезний вплив має інформація. І у нас достатньо ворогів, щоби з ними боротися. Не люблю, коли ЗМІ або їх представники вважають, що їм усе дозволено. Мені це не подобається.

На фотовиставці журналіста Валерія Мельника
На фотовиставці журналіста Валерія Мельника

Дехто нарікає, що він не може запросто поспілкуватися  з головою адміністрації. Але ж у мене також є робочий графік і певне коло питань, котрі треба вирішувати. Будь ласка, давайте домовимося і тоді поспілкуємося. Є певні рамки загальної людської культури, чемності та пристойності. Кожен тиждень після завершення оперативної наради, відбувається брифінг і я відкритий для того, аби спілкуватися із журналістами».

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром