У Луцьку почастішали випадки з телефонними шахрайствами

13 Листопада 2015, 17:30
6036

Жертвою телефонних шахраїв ледь не стала лучанка, до якої ввечері передзвонив невідомий і повідомив про нібито лихо з сином жінки.

Декілька днів тому до пані Ірини (ім’я змінено) зателефонували. Номер визначився, але виявився невідомим.

«Я ніколи не піднімаю слухавку, коли телефонують невідомі. Цього разу чомусь таки натиснула на кнопку з’єднання», – каже жінка.

Далі події розгортались за типовим сюжетом.

«Мамо,у мене біда. Я збив чоловіка. Зараз він мертвий» – залунало із телефону.

Літня жінка була шокована, тому повірила, що насправді чує голос сина. На тому кінці дроту плакали, чулися дивні шуми - не скажеш напевно: хто точно говорить.

«Мамо, я у відділку. Сказати точно нічого не можу. Зараз слідчий пояснить,що потрібно зробити... щоб мене відпустили», – продовжували шахраї.

«Почекайте, вас не чути. Зв'язок поганий» – поки пані Ірина намагалась прийти до тями, зв'язок дійсно обірвався.

Справжнє полегшення відчула жінка, коли справжній син подзвонив і спокійним голосом повідомив, що все добре. Хоча спокій був лише відносним, пані Ірину трусило до вечора.

«Є три випадки шахрайства, коли телефонують вночі і повідомляють про те, що з рідними сталася біда, – коментує випадок начальник відділу карного розшуку обласного управління Національної поліції Руслан Гамольчук. – Буває, представляються банкірами і просять з тих чи інших причин назвати номер вашого рахунку, пароль до картки. Іноді називаються представником поліції чи іншої офіційної структури».

Поліцейський наголошує: проблема в тому, що номера рахунків і телефонів, якими користуються шахраї, одразу знищують після афери. Тому, поки поліція через суд дістане дозвіл на доступ до даних, слід шахраїв уже простигне.

«Потрібно одразу телефонувати рідним чи на номер 102, – каже Руслан Гамольчук. – І треба перевіряти: чи дійсно щось сталося».

А головне, кажуть в поліції, якщо люди припинять вірити аферистам і платити їм, то й дзвінки від шахраїв зникнуть.

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром