У Луцьку та районі зафіксували недоступність приміщень для виборців і черги біля дільниць

25 Жовтня 2020, 18:12
4405

На Волині виборчі дільниці №070528 та №071005 розташовані на других поверхах будівель та необлаштовані пандусами. Також на окремих виборчих дільницях утворювалися черги ззовні або ж усередині приміщення, в окремих ДВК – не вистачає скриньок для голосування. На одній із луцьких дільниць кабінки розміщені біля дзеркала.

Про це повідомляє Громадянська мережа ОПОРА.

Також ОПОРА продовжує фіксувати дільниці, на котрих можуть виникнути труднощі для осіб із інвалідністю. Зокрема, у селі Підгайці Луцького району на дільниці №070528 є пандус до входу, однак відсутній у самому приміщенні, а голосують – на другому поверсі.


На дільниці №071005 у Ковелі голосування відбувається на другому поверсі, куди не веде пандус. Окрім того, на дільниці №070997 у місті Ковелі спостерігач зафіксував нестачу скриньок: для середньої дільниці встановили лише 3 стаціонарні виборчі скриньки.

На дільниці №071087 у місті Луцьку кабінки для голосування облаштували біля стіни, у котру вмонтовано велике дзеркало.

Щодо черг, то скупчення людей біля або ж у приміщенні дільниці фіксували і зранку, і в пообідню пору. Наприклад, на дільниці №071118 у місті Нововолинськ низка виборців чекала своєї черги проголосувати надворі, у коридорах будівлі.

Натомість на дільниці у Луцьку в обідню пору черга з охочих віддати свій голос вишикувалася до приміщення дільниці №071078. Виборці стали у чергу на дворі біля приміщення, їх запускали почергово для уникнення скупчень всередині.

Станом на 14:47 утворилася черга навіть біля деяких сільських дільниць. Наприклад, на дільниці №070246 у селі Пнівне Камінь-Каширського району. Кілька виборців чекають надворі, оскільки у приміщенні для голосування їх не може бути понад три.

Зауважимо також, спостерігач ОПОРИ з’ясував причину запізнілого початку голосування на дільниці у селі Гряди Іваничівського району. Дільниця №070165 у селі Гряди відкрилася для виборців о 08:40 ранку. За словами голови дільничної виборчої комісії Лариси Генди, затримка трапилася через перерахування бюлетенів. Ініціювала його одна із кандидаток у депутати міської ради.

«Вирішила, глянувши, що не зовсім добре заскочований, запломбований сейф. Сказала що вона вимагає перерахунку бюлетенів що ми могли відкрити сейф, змінити кількість», – зауважила голова. Тому комісія перерахувала бюлетені – кількість зійшлася, тож актів комісія не складала та зрештою о 08:40 виборчу дільницю відкрили для голосування.

Згідно із частиною 6 статті 62 Виборчого кодексу України кожна виборча дільниця забезпечується необхідною кількістю виборчих скриньок – стаціонарних (великих) та переносних (малих). Для голосування використовуються виборчі скриньки, виготовлені з прозорого матеріалу за розмірами, встановленими Центральною виборчою комісією. Мала виборча дільниця повинна мати не менше двох стаціонарних виборчих скриньок, середня – не менше чотирьох стаціонарних виборчих скриньок, велика – не менше шести стаціонарних виборчих скриньок. Кожна виборча дільниця повинна мати не менше двох переносних виборчих скриньок.

Згідно із частиною 1 статті 16 Виборчого кодексу України голосування на виборах в Україні є таємним. Контроль за змістом волевиявлення виборців, встановлення або розголошення змісту волевиявлення конкретного виборця будь-яким чином забороняється.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром