П'ять ЗЕпитань: як люди в білому опитували лучан

25 Жовтня 2020, 19:07
5029

Біля багатьох дільниць Луцька 25 жовтня виборці можуть помітити людей з картонними скриньками та білими накидками. Чорними літерами на них написано «5 питань від президента».

Вони пропонують виборцям пройти «соцопитування», пояснюють питання та роздають бланки всім охочим. Ми вирішили пройтися дільницями та з’ясувати, як проходить опитування Зеленського і скільки разів можна відповісти на питання.

На першій дільниці більшість виборців ігнорували хлопця зі скринькою, або ж відмовлялися проходити опитування. Один чоловік навіть досить емоційно обґрунтував свою відмову.

«Коли всіх злодіїв пересаджаєте, тоді і буду відповідати на ваші питання», – заявив лучанин і пригрозив перекинути скриньку з бланками.

Частина виборців все ж зацікавлено підходили і заповнювали бланк. За словами опитувача, за півтори години від початку голосування близько 20 людей відповіли на запитання. Деякий час хлопець пропонував пройти опитування лише людям пенсійного віку і пропускав усіх інших, але після кількох відмов змінив тактику. Також він запропонував бланк жінці, яка проходила повз. Вона сказала опитувачу, що вже заповнювала на іншій дільниці, але хлопець запевнив, що вона може без проблем відповісти на запитання ще раз.

Пройшла опитування і я, щоб потім спробувати повторити на іншій дільниці. Опитувач не просив показати паспорт, не запитував, чи я вже голосувала, але й на мої питання відповідав дуже неохоче.

«Ввечері ми повеземо скриньки туди, де нам їх видавали», – все, що розповів хлопець про процедуру, за якою збиратимуть бланки.

Проте, він прохопився, що люди в білих накидках не зовсім волонтери – за роботу їм платять. Конкретну суму з’ясувати не вдалося.

Біля другої дільниці стояли двоє – чоловік у кашкеті й незмінно білій накидці та хлопчик років 12-ти. Чоловік періодично кудись відходив, лишаючи хлопчика наглядати за скринькою. Тут люди так само не поспішали відповідати на запитання президента. Більшість проходила повз, лише дехто зупинявся заповнити бланк. Загалом склалося враження, що опитувачі не надто переймаються тим, скільки людей заповнять бланки. Відповідно, ніхто не контролює, хто і скільки разів проходить опитування.

Читайте також: Як голосують відомі лучани 

На наступній дільниці взагалі не було представників «президентських питань». Так само їх не було біля двох дільниць в іншому районі міста і на кількох дільницях у центрі. Уже цей факт викликає великі сумніви в репрезентативності опитування.

Проте, мені все ж вдалося знайти ще одну дівчину в білому. Спочатку вона не дозволила заповнити бланк, адже, за її словами, їм сказали, що виборець може пройти опитування лише після голосування. Тому я пройшла через виборчу дільницю і знову підійшла до опитувачки – вона вручила мені бланк. Дівчина теж пожалілася, що дуже мало людей бере участь в цій акції від президента.

Через деякий час до неї підійшов чоловік і попросив бланк. Він узяв листок, повернувся, демонстративно розірвав його на багато дрібних шматків і викинув у найближчий смітник.

Нам вдалося з'ясувати номер телефону однієї з так званих координаторів людей, які проводили опитування, але станом на 17:30 номер був недійсний.

Президент і його команда намагаються прирівняти свої питання до соцопитування чи екзит-полу, але насправді між ними нема нічого спільного. У людей, які збирають дані для екзит-полу є всі необхідні документи та посвідчення. У людей, які збирають відповіді на «важливі питання» навіть бланки не містять ніяких вихідних даних, а самі опитувачі відмовляються розповідати будь-яку інформацію про свою діяльність.

Читайте також: «Ех, Люда, куди ти лізеш?»: як лучани голосують на вулиці Ветеранів 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром