«Ех, Люда, куди ти лізеш?»: як лучани голосують на вулиці Ветеранів

25 Жовтня 2020, 11:31
5763

У день місцевих виборів 25 жовтня Луцьк огорнув густий туман. Виборчу дільницю №071076 на вулиці Ветеранів відкрили вчасно, і там відразу сформувалася черга.

Журналістка Район.Луцьк пішла голосувати і розповіла про те, як лучани обирають місцеву владу.

На вході до приміщення виборцям міряли температуру. Трохи далі коридором, безпосередньо на вході до зали зі скриньками, у людей в черзі питали адресу і направляли до потрібного столу. За інструкцією до одного столу може підійти не більше трьох виборців, але й це, як на мене, забагато, враховуючи розміри приміщення.


Стіни коридору, де люди вистроїлися в чергу, завішані плакатами з інформацією про кандидатів від округу. Дві жінки розглядають фото й короткі довідки кандидатів і впівголоса бідкаються, що знову одні злодії й багатії. Третя жінка побачила знайоме обличчя на фото і видала фразу: «Ех, Люда, куди ти лізеш?».


Хоч на підлозі розклеїли жовті стрічки, а на стінах і столах висіли таблички про дотримання дистанції, виконувати цю вказівку в тісному приміщення майже не виходило. Все ж усі виборці були в масках (на носах), спостерігачі мали ще й рукавички, а частина виборців мала при собі власні ручки. Для тих, хто не мав, міг скористатися ручкою в кабінці. До слова, на дільниці є окремі кабінки для людей з інвалідністю та людей з ознаками распіраторних захворювань, для останніх є ще й окрема скринька.


Я проголосувала без пригод, а от фотографувати без пригод не вийшло. Члени виборчої комісії заявили, що фото та відеозйомка на виборчій дільниці заборонена, попри те, що я показала посвідчення. Після короткої дискусії фотографувати мені все ж дозволили, але довелося зареєструватися.

Біля виходу з дільниці стояв самотній волонтер у білій накидці з питаннями від президента. Частина виборців його ігнорувала, частина відмовлялася проходити опитування, а деякі все ж проходили. За його словами, станом на 9:30 вже пройшли опитування близько 20 людей.

1

За пів години спостережень виявилося, що далеко не всі виборці відповідають президенту на його «5 важливих питань». Волонтери ніяк не можуть проконтролювати, хто саме проходить у них опитування, не просять показати паспорт і не запитують, чи людина взагалі може голосувати. Так само вони не мають можливості контролювати скільки разів одна людина проходить це опитування.

На запитання волонтер відповідав дуже неохоче, не зміг розповісти, куди повезуть «бюлетені» і хто їх рахуватиме, але все ж підтвердив, що за роботу їм платять. До слова, на листку з питаннями та скриньці і справді не було жодної політичної символіки чи агітації.

Читайте також: Як голосують лучани на дільниці в гімназії №4













Оксана КАШТАЛЯН
 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром