У Луцьку після похорон чоловіка рідні отримали його негативний тест на коронавірус

24 Жовтня 2020, 15:05
4242

Кілька днів тому лучанка Світлана поховала близьку людину, але похованням це назвати важко: не було ні прощання, ні звичайного відспівування священником.

Про це інформують на сайті інформаційного агентства Конкурент.

Чоловіка ховали, як хворих з коронавірусом, – у мішку та закритій труні. Шоком стало те, що через годину після похорону жінка отримала результат ПЛР-тесту: він виявився негативним. В жінки болить душа, а її 80-річна мама і досі не може відійти від пережитого.

У четвер, 22 жовтня, 58-річний Андрій (так звали хворого) мав пройти перекомісію: він має інвалідність. Мав важкі хвороби, багато років боровся із раком горла.

Як розповіла Світлана, 17 жовтня йому стало погано. Два дні він практично спав, мав сильну блювоту, слабкість і температуру. Увечері 19 жовтня рідні викликали до нього швидку допомогу.

«Медики, які приїхали, сказали, що не можуть йому виміряти пульс. Це виглядало смішно. Це ж лише у мерця немає пульсу. Чи у них такі апарати? Незважаючи на те, що Андрієві було дуже погано, його не виносили на носилках. До машини «швидкої» його під руки відвели його сестра і чоловік», – розповідає Світлана.

Проте через 15 хвилин «швидка» з пацієнтом повернулася назад. Медики пояснили, що у Волинській обласній інфекційній лікарні немає місць.

«Чоловік сестри Андрія обурився: мовляв, якщо це підозра на коронавірус, то чому хворого привезли додому? У сім’ї же двоє маленьких дітей. Та й взагалі: ну як це – немає місць?» – пригадує жінка.

Вона переконує, що медики довго перешіптувалися у коридорі, тоді все ж сказали, що заберуть його у госпіталь у Боголюби. Пізніше з госпіталю передзвонили Світлані й повідомили, що Андрія госпіталізували з підозрою на коронавірус, його стан важкий.

«Вранці мені повідомили, що Андрій помер. Я запитала причину смерті. І почула: COVID-19. Лікар сказав, що у нього було утруднене дихання. Тіло передали у морг. Спочатку паталогоанатом повідомила, що не знає, чи буде робитися розтин тіла померлого, адже не було висновку лікаря», – пригадує Світлана.

Рідні сподівалися на розтин, адже не вірили, що в Андрія коронавірус. Проте висновок лікаря був чітким: двобічна пневмонія, ГРВі та COVID-19, робити розтин уже не було необхідності.

Родичі були спантеличені та налякані, їх відправили на самоізоляцію. На похоронах було лише четверо людей: священник та троє рідних, які стояли далеко осторонь.

«Усе було, як не в людей. За поховання довелося заплатити втричі дорожче, адже усім займалася ритуальна служба. Нам навіть не дозволили одягнути померлого. Так і сказали: одяг, мовляв, ми можемо передати, але ніхто його не буду вдягати, хіба покладуть збоку у труні. Андрія помістили у мішок, привезли у закритій труні. Коли ми приїхали на кладовище, то труна уже була опущена в яму. Душа болить, що Андрія зарили, як собаку», – розповідає жінка.

Через годину Світлані телефонує донька і каже, що прийшов результат ПЛР-тесту Андрія, він виявився негативним.

Рідні нікуди не жалілися, не писали скарг та не мають претензій. Кажуть, що все одно нічого не змінити – людини вже немає і встановити причину смерті уже неможливо. Але прикро, те, що це непоодинокі випадки.

«Коронавірус є, у мене донька перехворіла. Але не можна так роздувати і все списувати лише на один вірус. Є ж і інші віруси. І температура може бути на щось інше. У Андрія печінка була хвора, а утруднене дихання могло бути через те, що у нього рак горла. Це могло бути і ускладнення після хіміотерапії.  Тепер ніхто не знає, від чого він помер, діагнозу ж немає. І взагалі – мертва людина не може бути небезпечна. Це ж бактерії, вони живуть на живому організмі. Ну, хто це придумав? Просто душа болить, що ставляться до нас, як до собак. Це ж можна було по-людськи – підійти, попрощатися з людиною», – розмірковує Світлана.

Як зазначив у коментарі  виконувач обов'язків директора Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар, коронавірусну інфекцію можна діагностувати за комп’ютерною томографією.

«Комп’ютерна томографія набагато достовірніша. Тут видно типові картини «матового скла» на легенях. Ми, як правило, клінічно виставляємо діагноз по К-Т. Відомо у всьому світі, що 30 відсотків ПЛР-досліджень є неінформативними. Тому так могло статися», – резюмує очільник лікарні.

Конкретно щодо ситуації з померлим Олександр Дудар не володіє ситуацією.

Читайте також: Головний лікар Нововолинської лікарні захворів на коронавірус

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром