У Луцьку оголошують безстрокову акцію протесту через сморід у місті

21 Травня 2017, 16:13
2596

У місті оголосили загальноміську мобілізацію та просять лучан, які втомилися дихати смородом взяти участь у мирній акції протесту. 

Небайдужих лучан запрошують прийти у понеділок, 22 травня о 10:00 на територію Гнідавського цукрового заводу та ТОВ «БІО ПЕК» – повідомили у прес-службі Волинського УКРОПу.

Нагадаємо, що у неділю, 21 травня внаслідок  перебоїв з системою очистки на Гнідавському цукровому заводі посилився неприємний запах по територі всього міста. 

Лучани скаржилися на нестерпний сморід  у районі ГПЗ, у Старого міста, на вулиці Винниченка, Баранова, Шухевича, Клима Савули на проспекті Соборності, Волі та поблизу РАЦСу. 

Читайте також: Через шаку геніїв смердить моє місто: пропонують влаштувати флешмоб у соцмережі

У  прес-службі УКРОПу повідомляють, що перемовини з приводу налагодження безпеченої роботи очинисних споруд на заводі з його керівництвом тривають вже далеко не один тиждень. Депутати надіслали не один запит і до екологічних служб, аби, насамперед, з’ясувати який вплив спричиняє дана ситуація на здоров’я лучан, але окрім відписок у відповідь нічого не отримали.

Зокрема, у відповіді на депутатський запит Бориса Смаля Державної екологічної інспекції у Волинській області зазначено, що вирішення проблеми щодо неприємних запахів належить до компетенції Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області. Туди й був переадресований запит. У свою чергу Держпродспоживслужба відповіла, що звернення переадресувала у Луцьку міську раду.

До слова, Гнідавський цукровий завод офіційно зареєстрований у Луцькому районі. Тому від нього немає жодних надходжень до міського бюджету.  А згідно із санітарних норм, виробництво такого типу повинно бути розташоване щонайменше за один кілометр від житлового кварталу.

Виконувач повноважень міського голови Ігор Поліщук також звертався до головного санітарного лікаря України та Дердпродспоживслужби. На ТОВ «БІО ПЕК» таки врешті відбулася перевірка. Власники отримали припис від екоінсекції. Однак, ситуацію це не виправило. Крім того, зустрічалися з представниками керівництва підприємства. Вони зобов’язалися добровільно усунути порушення, модернізувати обладнання і вирішити проблему. Проте нестерпний сморід сьогодні охопив вже все місто.

«Ми не дозволимо бізнесу нівечити наші життя та здоров’я наших дітей. Тому оголошуємо загальноміську мобілізацію і закликаємо вас, лучани, прийти завтра, 22 ТРАВНЯ, о 10.00 на безстрокову мирну акцію протесту на територію Гнідавського цукрового заводу та ТОВ «БІО ПЕК»! Луцьк втомився задихатися від смороду! Тільки разом ми змусимо припинити шкідливе виробництво! Життя кількох сотень тисяч людей не можуть бути лиш монетками для чужого гаманця. Здоров’я – не товар!» – йдеться у повідомленні. 

Коментарі
21 Травня 2017, 20:43
Середній заробіток заплатять?
22 Травня 2017, 09:45
А ХТО З ДЕПУТАТІВ ВЛАСНИК ЗАВОДУ
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39