Як пройшла передвиборча кампанія на Волині, і як поліція забезпечуватиме порядок на виборах

23 Жовтня 2020, 18:41
3806

У Луцьку представили результати передвиборчої роботи поліції спільно з партнерами із ОПОРИ.

Про це йшлося під час пресконференції з начальником поліції Волині Юрієм Крошко, представницею Громадянської мережі ОПОРА Катериною Шарпатою та омбудсменкою із захисту виборчих прав у Волинській області Євгенією Коваленко 23 жовтня.

Під час нинішньої передвиборчої кампанії поліція веде тісну співпрацю з партнерами з громадянської мережі ОПОРА. Вони проводять регулярні зустрічі, спільні консультації щодо різних питань передвиборчої кампанії, які відносяться до їх компетенції. Поліція була мобілізована на те, щоб вчасно реагувати на всі повідомлення про можливі порушення під час передвиборчої кампанії.

Начальник головного управління поліції Юрій Крошко зазначив, що для забезпечення публічної безпеки і порядку, охорони передвиборчої документації на територіальних виборчих комісіях, дільничних виборчих комісіях, а також оперативного реагування на порушення виборчого законодавства під час виборчого процесу залучили понад 1900 працівників ГУНП у Волинській області.

Щоб не допустити порушення та оперативно реагувати на можливі правопорушення створили та залучили 45 нарядів із понад 200 поліцейських.

За період кампанії до поліції надійшло 115 повідомлень про можливі порушення, які вчинили суб’єкти виборчого процесу. З цих повідомлень 40 – зареєстрували та склали адміністративні протоколи за різними статтями. За одним фактом інформацію внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань, розпочали кримінальне провадження за ч. 3 ст. 160 (Підкуп виборця учасника референдуму) Кримінального кодексу України.

При цьому 51 звернення не підтвердилось через відсутність складу правопорушення, 23 звернення ще знаходяться в стадії перевірки, по них ще приймуть рішення.

У Волинській області в період з 1 по 23 жовтня територіальні виборчі комісії утворили дільничні виборчі комісії, які в свою чергу приступили до роботи, провели свої перші засідання. Завершили процес реєстрації кандидатів, які 23 жовтня завершують свою агітаційну роботу.

Представниця громадської мережі ОПОРА Катерина Шарпата нагадала, що 23 жовтня о 00:00 припиняється проведення будь-яких агітаційних активностей з боку будь-яких суб’єктів виборчого процесу, включаючи політичні партії, окремих кандидатів, а також виборців.

Станом на сьогодні завершився процес отримання ТВК бюлетенів і ще триває процес передачі виборчих бюлетенів до дільничних виборчих комісій.

Окремі ТВК зіткнулись з деякими труднощами, коли суб’єкти виборчого процесу, які мали вносити кандидатури до складу дільничних виборчих комісій не скористалися цією можливістю.

Зокрема, у Луцькій міській територіально-виборчій комісії понад 500 осіб до складу дільничних виборчих комісій подали за поданням голови територіальної виборчої комісії. Не усі дільничні виборчі комісії вчасно приступили до своєї роботи.

«Процес інформування завершився, відповідно 9-11 жовтня включно вони мали провести усі перші засідання та приступити до роботи, натомість ми зафіксували, що деякі дільниці проводили свої засідання 12-13 жовтня, що є порушенням строків процесу», – пояснила Катерина Шарпата.

Ряд порушень виявили на етапі передвиборчої агітації. Більшість з яких була пов’язана з розміщенням або розповсюдженням друкованої агітаційної продукції, яка не містить необхідних вихідних даних, передбачених виборчим законодавством (інформації про установу, яка здійснювала друк, тираж, замовника, відповідальну за друк особу).

А також розповсюдженням агітації у місцях, заборонених Виборчим кодексом, таких як зупинки громадського транспорту та опори електромереж. По кожному з цих видів порушень зафіксували близько 30 випадків. Також виявили один факт непрямого підкупу виборців з боку однієї політичної сили, про що повідомили в поліцію.

Протягом жовтня у містах Луцьку і Ковелі фіксували факти спроб перешкоджання проведенню агітацій – два випадки нападу на агітаційні намети, а також масове псування зовнішньої реклами п’ятьох політичних партій.

У Волинській області 20 політичних партій та представників від цих партій здійснювали хоча б один з видів передвиборної агітації. Станом на 23 жовтня територіальні та дільничні виборчі комісії працюють в штатному режимі.

Омбудсменка із захисту виборчих прав у Волинській області Євгенія Коваленко повідомила, що цього разу до неї звернулося всього п’ять громадян щодо уточнення списку виборців, якихось особливих порушень вона не зафіксувала

«Проте серед 20 виборчих дільниць, які я моніторила перед початком виборів, жодна дільниця не відповідає нормам, щодо  доступності згідно вимогам Виборчого кодексу України. Я склала рекомендації, приємно, що дві великі дільниці на них відреагували – так дільниці перевели з другого на перший поверх, щоб давати можливість проголосувати людям з інвалідністю», – зауважила Євгенія Коваленко.  

Також вона додала, що органи місцевого самоврядуванняз свого боку нічого не робили для того, щоб дільниці були доступні для маломобільних груп виборців. Більшість представників органів місцевого самоврядування говорить про те, що ці громадяни можуть голосувати дома, вирішивши за них те, що виборці мають обирати самі.

Станом на 23 жовтня під цілодобову охорону взяли всі 59 територіальні виборчі комісії в області та більшу частину ДВК. Всі дільниці цілодобово охоронятимуть поліцейські до офіційного оголошення результатів.

Також начальник управління поліції нагадав про необхідність дотримання карантинних вимог громадянами під час виборів – користування засобами особистого захисту (маски/респіратори, рукавички), дезінфікуючими засобами та дотримання соціальної дистанції.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром