Волинські майстрині презентували футболки з вишитою молитвою для воїнів АТО

21 Травня 2017, 09:59
4131

Волинянки вишили 20 футболок-оберегів із закодованою молитвою «Боже великий, єдиний». Дівчата віком від 8 до 20 років навчалися майстерності, щоб завершити роботи до Дня вишиванки.

Про це розповіли організатори заходу під час презентації соціального проекту «Майстер-клас волинської вишивки». Демонстрацію робіт влаштували у просторі для роботи, творчості та відпочинку «Innerspace» в суботу, 20 травня.

Проект реалізовували за підтримки грантової програми British Council «Активні громадяни». У роботі взяли участь 60 дівчат, які вчились або удосконалювали вміння вишивати «хрестиком». Усі футболки зробили з однаковим орнаментом, проте різного розміру, щоб була можливість передати вишиванку військовим різної статури.

Результат , тобто подарунок для воїнів АТО, отримали після 7 майстер-класів . Заняття проводили щомісяця у приміщеннях Луцького національного технічного університету та технічного коледжу ЛНТУ.

«Першу групу нам надав директор технічного коледжу ЛНТУ Олег Герасимчук. Це були першокурсниці-вишивальниці. З ними було легко, а потім прийшли менші дітки, які ще не вміли вишивати. Багато прийшло дітей викладачів, яким виповнилось від 8 до 11 років. Дуже цікаво було їм пояснювати як від одного кольору переходити до іншого, а потім вони «наловчувалися» і вишивали краще», – розповідає викладач ЛНТУ кафедри дизайну Анна Дідух.

Майстер-класи проводила студентка ЛНТУ факультету будівництва та дизайну Ольга Бакун. На кожному з занять вона розповідала про історію та використання волинських орнаментів.

«Колись, як жінка приступала до роботи, вона спочатку обдумувала кожен орнамент та в ньому закодовувала певне значення. Тому ми теж вирішили так зробити. Це футболки-обереги. Кожен хрестик дівчата вишивали з душею, щоб наші вироби захищали воїнів», – стверджує Ольга Бакун.

З її слів, на футболках вишили старовинні волинські орнаменти. Допоміг студентці  Волинський краєзнавчий музей, який надав необхідні для відтворення візерунки. Прикрашали футболки частинами: 20 дівчат вишивали груди, 20 – правий рукав, ще 20 – лівий. Перед основною роботою тренувались на картинках, які роздали вишивальницям в день презентації проекту.

Отримати роботи завітали, здебільшого, маленькі учасниці. Мама 8-річної вишивальниці розповідає, що дізналась про проект завдяки чоловіку, який є завідувачем кафедри екології ЛНТУ. Вона запевняє, що з радістю підтримала бажання доньки взяти участь у проекті.

«В нас вдома споконвіків всі вишивали, доньки теж цим займаються. Менша загорілася, як тільки запропонували взяти участь у проекті, а коли пішла на науки, то їй дуже сподобалось. Вона приходила додому і просила показати ще більше. В неї вже виникає бажання вишити самій вже якусь більш достойну річ, навіть таку, яку можна вдягнути на себе», – каже мама маленької вишивальниці, доцент кафедри ботаніки Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Оксана Іванців.

Завітав на захід голова Луцької міської організації спілки воїнів АТО Волині Олег Кобилинський. Він висловив подяку всім, хто брав участь у реалізації проекту та пообіцяв, що передасть вишиті футболки на Схід.

«Я зроблю все, щоб ці футболки розійшлися не просто для хлопців з Волині, а щоб кожна потрапила в окремий район. Ми передамо вишиванки для кращих військовослужбовців, які перебувають у зоні АТО і коли наступного року в нас знову буде день вишиванки, ті хлопці приїдуть саме в цих футболках», – запевнив Олег Кобилинський



























 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром