У Луцькому замку тривають археологічні розкопки: науковці знайшли таємну кімнату

21 Жовтня 2020, 09:18
Вежа Чарторийських 3254
Вежа Чарторийських

У Луцьку тривають археологічні розкопки підземель, які ведуть від Вежі Чорторийських до приміщення колегіуму єзуїтів 17 століття.

Про це повідомляє Супільне.

Після розчистки можна побачити як виглядає оборонна стіна з внутрішньої сторони.

Західна стіна колегуму єзуїтів одночасно слугувала і окольною оборонною стіною міста. Вона складена частково з цегли, частково із вапнякового каменю. Це було абсолютно невідомо, про це ніхто не знав, – розповідає науковець Віктор Баюк.

Загалом досліджують сім кімнат. У підземеллі науковці також знайшли хід до раніше невідомої кімнати.

Зараз дуже важко сказати з чим це пов'язано, але в комплексі підземель колегіуму забудовники зробили хід, не ховали його, бо тут є арка, а там галерея, коридор і невелика кімната. Поки що, ми намагаємося з'ясувати для чого вона була, – додає науковець.

Читайте також: Ремонт століття: як піднімають з руїни рештки окольного замку і розчищають луцькі підземелля

У розкопках допомагають студенти факультету історії, політології та національної безпеки Волинського Національного університету. Нині вони знімають грунт в одній із кімнат, аби вийти на рівень первісної підоги.

Серед сміття студенти часто знаходять артефакти. Значна частина знахідок – кераміка та цегла, що датується різними століттями.

Ми раніше знаходили такі цеглини із написами «London»,«Paris»,«Prima», «Praha» і це може свідчити про досить великий  рівень розвинутої торгівлі, – поділився студент Мирослав Зінчук.

Роботи не завершаться розчисткою, адже підземелля приховують у собі чимало недосліджених таємниць.

Читайте також: У Луцьку відкрили галерею між двома підземеллями

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром