«За 12 років пальцем об палець не вдарили», – Шиба про будівництво в Луцьку студентського містечка

19 Жовтня 2020, 16:52
Богдан Шиба 3813
Богдан Шиба

Кандидат на посаду Луцького міського голови Богдан Шиба розповів, чи потрібно було повертати Східноєвропейському університету імені Лесі Українки стару назву і чи треба територію, виділену під студентське містечко, віддавати під житлову забудову.

Про це Шиба розповів у інтерв'ю журналістам Олегу Криштофу та Анастасії Качині.

За словами кандидата на посаду Луцького міського голови, у всьому цивілізованому світі університет має назву або міста, або регіону, де він працює. Нерозумно було забрати в університету назву «Волинський» і перейменувати у Східноєвропейський.

«Я був шокований, коли Волинський національний університет, в утворенні якого я брав безпосередню участь, перейменували. У 1992-1993 роках я був депутатом обласної ради, входив до ініціативної групи, яка зверталась до центральної влади, аби вибороти, щоб в Луцьку був Волинський університет. Спочатку просто Волинський університет, потім Волинський національний університет імені Лесі Українки. А тут раптом така подія: Східноєвропейський», – розповідає Богдан Шиба.

Про безглузде перейменування університету Шиба неодноразово розмовляв із новопризначеним ректором Анатолієм Цьосьом.

«Коли забрали слово «Волинський» – це, вибачте, як плюнули в обличчя. Тому говорив я із ректором, він теж дотримувався такої думки. Дякувати Богу, що Волинський університет знову став Волинським», – сказав Шиба.

Свого часу в Луцьку на Львівській планували будувати студентське містечко, де була колись військова частина. Але досі там нічого не зроблено. За словами Шиби, цю територію, можливо, треба було б віддати під будівництво житлового комплексу з відповідними громадськими спорудами.

«Комплексу – мається на увазі, що не тільки житла. Коли Міністерство оборони мало передавати цю ділянку, перший детальний план цієї території передбачав, що там мають бути і заклади культури, і заклади охорони здоров’я. Тобто повний комплекс, крім житлових будинків. Причому частина житлових будинків мала надаватися через управління освіти для того, щоб там якийсь відсоток квартир видавали освітянам. Це такий був план», – розповідає Богдан Шиба.

Він пояснює, що потім університет і певні приватні інвестори, які стояли за університетом, почали боротьбу з міською радою і звернулись до Міністерства оборони для того, щоб цей комплекс був переданий університету під студентське містечко.

«Не було достатньо обґрунтування, не було гарантії фінансування, але вже так далеко історія пішла, що ми мусили погодитись. Міська рада ухвалила рішення, і цю земельну ділянку передала університету. Але, на жаль, там за 12 чи 13 років пальцем об палець ніхто не вдарив. На жаль, кажу. І тепер треба в якийсь спосіб вирішувати, враховуючи і інтереси університету, який має потреби в тому, щоб там мати і навчальні корпуси, і, напевно, ще інфраструктуру, і гуртожиток. Але там достатньо велика ділянка, щоб збудувати і житлові будинки», – пояснює кандидат на посаду Луцького міського голови Богдан Шиба.

Читайте також: Народний рух України підтримує на виборах мера Луцька Богдана Шибу

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром