У принцеси Сіаму родом із Луцька з'явилася власна інстаграм-сторінка

18 Жовтня 2020, 13:30
Катерина Десницька із принцом Чакрабонгсе Буфанафом та їхнім сином Чулою 4634
Катерина Десницька із принцом Чакрабонгсе Буфанафом та їхнім сином Чулою

Відома уродженка Луцька – Катерина Десницька (1886-1960), яка стала принцесою Сіаму (нині Таїланд) тепер має власний профіль у інстаграмі.

«Давно хотіла розповісти свою історію, та все не вистачало часу. Робота, війна, шалене кохання, проблеми в сім'ї, розлучення. Закрутилася. Нарешті я у рідному місті і зможу трішки перевести дух. Комусь відома як лучанка, хтось вважає мене киянкою. Ох, втомилася чути різні факти. Ну що ж, буду нарешті вас знайомити із справжньою собою», – йдеться у дописі.

Профіль Катерини Десницької
Профіль Катерини Десницької

Читайте також: Як лучанка стала принцесою Сіаму

 

Довідково:

Катерина Іванівна Десницька (1886-1960) – принцеса Сіаму (Таїланд) На Пхітсанулок, дружина сіамського принца Чакрабонгсе Буванафа (Чакрабона).

Народилася у Луцьку в родині голови окружного суду Івана Степановича Десницького.

Батько помер 1888 року. У вдови Марії Михайлівни залишилося 9 дітей (2 – від свого першого шлюбу, 5 – від першого шлюбу покійного чоловіка та ще 2 спільних).

Жінка продала маєтки і переїхала зі сім'єю до Києва. Старших пасинків віддала до Київського університету, молодших – до гімназій. Катерина здобула освіту у Фундуклеївській жіночій гімназії (1898-1904).

Узимку 1903 року юна дівчина залишилася круглою сиротою. Після закінчення гімназії Катерина поїхала до Петербурга, де навчався її брат Іван. Оселилася в генеральші Надії Дмитрової, своєї хрещеної.

Згодом влаштувалася на курси медсестер у шпиталі імператриці Марії Федорівни на Фонтанці. Наприкінці квітня 1905 року відбула з пересувним шпиталем на Далекий Схід. До Петербурга повернулася з трьома бойовими нагородами, серед яких був і Георгіївський хрест за мужність.

У березні 1905 року на балі для георгіївських кавалерів Десницька познайомилася з гвардійським гусаром. Він виявився принцом Сіаму Чакрабонґсе (Чакрабоном, 1883-1920), сином короля Рами V (за іншою версією, знайомство сталося ще до війни у світському салоні Храповицької, де збиралася «золота молодь»).

Між молодими людьми спалахнуло кохання. Однак на шляху кохання були культурні та релігійні перешкоди. Принц сповідував буддизм – Катерина була православною.

У січні 1906 року Чакрабон закінчив Академію генштабу. Разом із Катериною поїхав поїздом до Одеси, а звідти пароплавом – до Стамбула, де молодята таємно обвінчалися.

Сіамська королівська родина сприйняла цей шлюб як мезальянс, і Катерину при дворі не прийняли. Ситуація не змінилася навіть із народженням у Катерини королівського онука Чули (28 березня 1908).

1910 король Рама V (Чулалонґкорн) помер, і престол під іменем Рами VI посів його старший син Вачпровуд. Він офіційно визнав шлюб свого брата, а Десницька одержала титул принцеси Сіаму вищого рангу під іменем На Пхітсанулок (за назвою провінції, шефом якої був її чоловік).

Влітку 1911 року подружжя відвідало Київ.

Проблеми в сімейному житті з'явилися, коли 1918 року Чакрабонґсе закохався в принцесу Чаваліт,  свою далеку родичку. Катерина важко це переживала, адже в королівській родині Сіаму практикували багатожонство, і чоловік просив її змиритися із суперницею. Але вона вимагала розлучення. Відмовилася від великих аліментів.

Подружжя розлучилося. Їхній син Чула Чакрабонс залишився у Сіамі, оскільки був сином спадкоємця престолу, а Катерина Десницька влітку 1919 р. виїхала до свого брата-дипломата в Шанхай. У Китаї стала до праці в Червоному Хресті.

Невдовзі принц застудився, катаючись на яхті. 11 червня 1920 року Чакрабонгсе помер від запалення легень. Катерина приїхала ховати його.

Катерина придбала в Шанхаї будинок. Там вона одружилася із американським електриком Гарі Клінтоном. Син не вибачив матері того, що вона покинула батька.

Через японсько-китайські воєнні дії у 1930-х роках Катерина і Гарі переїхали до міста Портленд (США). Невдовзі вона вдруге розлучилася.

Після закінчення Другої світової війни Катерина переїхала до Франції. Оселилася біля Парижа, де мешкала вдова її брата Івана з дітьми. Померла від серцевого нападу.

Її син Чула Чакрабонс закінчив Кембриджський університет, став істориком. Написав історію сіамської королівської династії Чакрі, до якої належав сам, де розповів про долю своїх батьків. Досі жива онука Катерини – Наріса Чакрабон.

За матеріалами Вікіпедії

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром