«До європейського майбутнього країни – через сильні самоврядні громади», – Павло Цибульський

17 Жовтня 2020, 14:50
4235

Павло Цибульський – лікар ультразвукової діагностики КП «Волинська обласна клінічна лікарня». Відповідати за свої слова і вчинки – це його життєве кредо. Тому рішення балотуватись у Волинську обласну раду означає для нього, передусім, відповідальність перед собою і тими, чиї інтереси прагне відстоювати.

«Хочу захищати права волинян, дбати про безпеку і комфорт мешканців громади. Хочу протистояти несправедливості. Часто ті, хто приходять до влади, багато обіцяють, а роботу виконують заради якихось дивідендів. Наприклад, піару за кілька місяців до виборів. Я не йду у владу, щоб заробляти гроші. Хочу в обласній раді працювати, а не просувати якийсь бізнес, чи захищати чиїсь інтереси бізнесові, або комерційні.  Йду працювати на громаду», – каже Павло Цибульський в інтерв'ю Таблоїд Волині.

«Європейська Солідарність» - це захист українських цінностей і курс на європейські стандарти життя»

Вибір політичної сили, з якою йти на місцеві вибори, для Павла Цибульського був очевидним. Адже партія «Європейська Солідарність» визначила одним зі своїх пріоритетів європейський вектор розвитку країни.

«Україна повинна стати рівноправним членом Євросоюзу. Кожна з його країн має національні особливості, національні ознаки, а також ідеї. Я хочу, щоб Україна стала членом ЄС зі своєю національною ідеєю, зі своїми традиціями і культурною ідентичністю, щоб наші цінності поважали. При цьому Україна збагачуватиметься у європейській системі цінностей, основні з яких – це свобода й ініціатива людини. У мене є син і я хочу, щоб він жив у такій Європі», – наголошує лучанин. 

Оскільки йдеться про місцеві вибори, для Павла Цибульського важливо також, що «Європейська Солідарність» прагне побудувати сильну державу із сильними самоврядними громадами. Реалізуватиме цю ідею з командою однодумців, кожен з яких є професіоналом у своїй сфері.

«Разом ми можемо створити умови, щоб область розвивалася. Ми всі - волиняни, які вболівають за рідну землю. Кожен добре знає проблеми у своїй сфері діяльності, а разом можемо знайти шляхи їх вирішення», –переконаний кандидат у депутати.

«Україна – без периферії. Основа держави – це сильні самоврядні громади, які забезпечують якісне життя людей».

Завдяки політиці Президента Петра Порошенка в місцевих бюджетах побільшало грошей. Не менш важливим є ефективно їх використовувати на благо громади. Скажімо, розвивати виробництво, підтримувати малий бізнес, чи обдарованих дітей. При цьому громада повинна мати інструменти і контролювати використання коштів.

Ще одна з цілей політики децентралізації – обізнаність людей зі справами громади, зі своїми правами і можливостями в громаді. На думку Павла Цибульського, громади також повинні визначати пріоритетність національних програм, які фінансуватиме держава. Окрім того, з держбюджету мають надходити гроші на інфраструктурні проекти. Усе це зробить Україну «країною без периферії».

«Я - лікар і нині найбільше мене хвилюють питання, пов’язані з медициною».

Серед першочергових - доступність лікарень для пацієнтів.

«Тепер на Волині 4 райони, а не 16, відповідно, тільки 4 районні лікарні. Тому є проблема – як потрапити до «вузького» спеціаліста, особливо, сільським жителям. На мою думку, потрібно врегулювати відносини «медичний заклад-пацієнт», «лікар-пацієнт». Маю на увазі доступність медичного закладу і право пацієнта вибрати собі лікаря. На першому етапі реформи обирали сімейних лікарів.

Як на мене, цей етап відбувся непогано. Тепер черга «вузьких» спеціалістів. При цьому до кардіолога, скажімо, має потрапити його пацієнт, який вже проконсультувався з сімейним лікарем, зробив певні обстеження. А не людина, яка через біль у грудині вирішила одразу йти до кардіолога. Люди люблять займатися самодіагностикою, самолікуванням. Через це виникають проблеми не тільки медичні», - констатує лікар.

Павло Цибульський вважає, що принцип «гроші ходять за пацієнтом» треба впроваджувати не тільки щодо сімейних лікарів, а й «вузьких» спеціалістів. Однак, має бути ліміт на безплатний прийом. Це дисциплінуватиме пацієнтів.

«Людина прийшла до лікаря, цей візит оплачений Національною службою здоров’я. Наступне звернення – вже буде платна послуга. Тому має бути «дорожня карта» пацієнта по захворюваннях тієї чи іншої системи організму, наприклад, захворювання системи кровообігу. І за цією «дорожньою картою» людина проходить обстеження і лікування», – зазначає кандидат.

Кандидат у депутати назвав ще кілька чинників, завдяки яким можна поліпшити ситуацію у сфері охорони здоров’я:

  • у кожному медичному закладі має бути 2 керівники: головний лікар і менеджер, який вирішуватиме господарські й фінансові питання;
  • запровадження обов’язкової системи медичного страхування;
  • до спеціалістів - лише попередній запис, а не «жива» черга;
  • постійний професійний розвиток лікарів;
  • профілактика захворювань.

«Не вважаю політиками депутатів місцевих рад. Ці люди пішли на роботу»

Павло Цибульський переконаний, що місцеве самоврядування – це робота, а не політика; процес ухвалення і виконання рішень – праця, що вимагає знань і сил.

«Я – проста людина, яка прагне змінити на краще свою область, своє місто. Треба починати з малого, з невеликих кроків. Почнемо щось змінювати тут, наш позитивний результат надихне інших. Люди побачать, що можна заробити і не вкрасти, працювати без відкатів», – пояснює лікар.

У такій роботі натхненням для лучанина є сім’я - син і дружина, батьки. Він розповів, що близькі вболівають за нього, підтримують.

«У мене гарна дружина, хороший розумний син, якому 13 років. Дорогих мені людей наскільки зможу – намагатимуся вберегти від надмірної уваги, пов’язаної з депутатством. Якщо стану депутатом – буду публічною людиною, але сім’ї це не стосується. Хоча за своїх близьких мені не соромно»,2 – зізнався Павло Цибульський.

«Кожен виборець може протидіяти фальсифікації результатів виборів».

Коли виборча кампанія тільки розпочалася, кандидат Цибульський зробив висновок: є люди, готові тратити на це великі гроші.

«Маю на увазі, насамперед, зовнішню рекламу, численні борди. Це – капіталовкладення. Якщо хтось вкладає кудись великі гроші, він хоче не просто їх «відбити», а ще заробити на цьому. Тому треба зробити висновок: хто йде в раду працювати, а хто – заробити, втримати якісь позиції, захистити свої бізнесові  інтереси», – зазначає кандидат.

Лучанин вважає, що через нову систему голосування будуть численні спроби фальсифікацій, буде багато недійсних бюлетенів. Адже потрібно не тільки обрати партію, а й вписати порядковий номер кандидата певним шрифтом. Якщо це зробити неправильно, виборча комісія може визнати бюлетень недійсним.

«Хотів би закликати людей: прийдіть на вибори і проголосуйте. Оберіть того, кого вважаєте достойним. Ви голосуєте, перш за все, за себе і своє майбутнє. Щоб обрати тих, хто захищатиме ваші інтереси, читайте програми кандидатів, програми партій. Поцікавтеся – як правильно заповнити бюлетень і виважено зробіть вибір!», – додав Павло Цибульський.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром