Юристи розповіли, як зробити суди більш відкритими

12 Листопада 2015, 15:58
3269

Студентам юридичного факультету Східноєвропейського національного університету презентували проект «Відкритий суд» та конкурс «Репортер відкритого суду», які мають на меті забезпечити відкритість судів.

Презентація відбулася 12 листопада, повідомляє Волинське агентство розслідувань.

Керівник проекту «Відкритий суд» Станіслав Батрин та заступник керівника ініціативи Михайло Джалапин розповіли, що зараз країні як ніколи потрібні реформи. Починати варто з судів, щоб справді гарантувати верховенство права та справедливості у країні. Випадки, коли «справедливість» встановлюють «знайомства» він назвав неприпустимим.

Тож юристи, яким небайдужа доля країни, вирішили «організуватися» та почати на практиці втілювати ідеї по відкритість судів. Станіслав Батрин нагадав, що в Україні ось уже півроку як діє закон, що дозволяє проводити фіксацію судових засідань на портативні пристрої. Проте, незважаючи на це, у деяких  деякі судах і досі забороняють це робити, бо судді і прокурори не хочуть працювати прозоро. Та попри це вже більше ніж 500 судових справ відзняли у судах лише Києва.

Тож завдяки гласності можна зробити певні висновки про компетентність суддів, прокурорів та адвокатів та повпливати на них.

Під час зустрічі юристи продемонстрували відеоматеріали із засідань, де судді поводилися не зовсім компетентно, мотивуючи відеознімання порушенням гігієни, небажанням розголошувати «свої справи» тощо.

Тож юристи залучилися підтримкою ряду високопосвдовців підписали угоду з Верховним судом та генпрокурором. Куратори проекту наголошують,  що не мають  хочуть таким чином «привчити» суддів до відкритості, тож запрошують до участі усіх.

Вони запропонували студентам «не чекати 5 років, а вчитися працювати на практиці»  спостерігати за процесами. запросили студентів після обговорення відвідати суди.

Також координатори проекту розповіли про конкурс «Репортер відкритого суду», у якому можуть взяти участь студенти. За умовами конкурсу учасники мають подати на конкурс відео, на якому повністю зафіксований судовий процес. Якщо учасник подасть на конкурс відео понад 60 засідань, то гарантовано отримає у подарунок планшет.

Окрім того, можна подати відео у категорію «Гран-прі», де серед усіх зафіксованих процесів визначать 5 з найбільшими порушеннями та 5 найзразковіших. Переможець побуває у Палаці суддів та отримає  можливість пройти стажування у п’яти провідних юридичних фірмах. Конкурс діє до 7 грудня.

«Україна – єдина держава в світі де на портативний засіб можна фіксувати засідання», – підкреслив Михайло Джалапин.

Тож він закликав студентів долучитися до ініціативи та набувати практичного досвіду у професії вже зараз.

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром