«Лізинг на автобуси окупився за рік», – Богдан Шиба

13 Жовтня 2020, 17:46
3759

Ексмера Луцька Богдана Шибу звинувачують у тому, що, він, мовляв, загнав місто в борги, підписавши в 2008 році договір лізингу автобусів «Богдан».

В інтерв’ю журналістам Олегу Криштофу та Анастасії Качині Шиба розповів, що «Богдани» виконали свою функцію: протягом шести років возили пасажирів на маршрутах і давно «відбили» вкладені в них гроші.

За словами Богдана Шиби, лізинг, як і кожен кредит – дуже неприємна справа, бо отримуєш гроші чужі, а потім віддавати з відсотками треба свої. За великого бажання, каже Шиба, це можна перетворити в проблему, а насправді це – звичайна річ, яку використовує і бізнес, і міста. Використовують, тому що одночасно отримати в бюджеті на розвиток стільки коштів, скільки треба відразу для того, щоб оновити громадський транспорт, відремонтувати дахи і дороги – неможливо.

«Тому треба користуватися кредитами. Ми тоді випускали муніципальну облігацію, брали дешеві кредитні кошти під всі ці цілі розвитку. Ці кошти не були спрямовані на проїдання, а винятково на розвиток міста. Сам лізинг, без сумніву, був вигідний, бо ми водночас отримали 50 автобусів. Окрім того, це ж автобуси були нашого рідного луцького автозаводу. І коли в 2006 році стояло питання про його закриття, я особисто вів переговори про те, щоб завод не закривався», – розповів Богдан Шиба.

Нагадаємо, що в той час над заводом зависла загроза закриття. Його власник вирішив закрити підприємство, яке до того займалося крупновузловим збиранням російських жигулів-«сімок», а виробничі потужності перенести на майданчик у Черкасах. Взамін того, що залишиться завод, буде випускати автобуси і тролейбуси, Богдан Шиба підписав угоду про те, що міська рада викупить першу партію автобусів луцького заводу і першу партію тролейбусів.

Оскільки відразу придбати необхідну кількість автобусів та тролейбусів було складно, бо це дорого, місто взяло у лізинг 50 автобусів.

«Ця угода була, без сумніву, вигідна місту Луцьку, тому що завод залишився працювати, додатково набрав 1600 працівників, які почали працювати. Люди отримали робочі місця, місто отримало податкові надходження від заводу. А потім виконало своє зобов’язання, купивши автобуси», – розповідає ексмер міста.

Цей лізинг, за словами Богдана Шиби, просто абсурдно критикувати, тому що, підписавши заздалегідь угоду з луцьким автозаводом про те, що Луцьк забере їхні перші автобуси, Шиба підштовхнув його керівництво до того, щоб завод не закривався, а поставив нові лінії й почав випускати автобуси й тролейбуси. Окрім цього в центрі Луцька зникли затори, бо цих автобусів стало небагато і вони їздили виключно по графіку.

«Скажу вам просту цифру: якщо автобусів у лізинг ми купили, здається, на 16 мільйонів гривень, то надходження від податку на доходи фізичних осіб в міський бюджет від додаткових робітників за рік становили 18 мільйонів, тобто ця справа вже окупилася», – каже Богдан Шиба.

За його словами, коли в 2010 році змінилася влада, місто в перший же місяць не те що відмовилось сплачувати, а почало відтягувати платежі. Ну і пішли санкції. Сказали, що Шиба набрав, то хай Шиба і платить, а самі штучно створили проблему.

«Вони сказали: «А чого я цей кредит маю платити? Він це зробив, нехай це на ньому висить». Так не може бути. Має бути продовження законних дій попередньої влади. Ну але то був політичний момент, і для того, щоб показати, що Шиба погано управляв містом, перестали платити обов’язкові платежі по лізингу, і зчинилася, звісно, скандальна ситуація, тому що лізингодавці вимагали виконання своїх зобов’язань», – переповідає Богдан Шиба.

За його словами, в договорі лізингу були достатньо помірні відсотки платежів, до того ж автобуси декілька років чесно і добросовісно відпрацювали на маршрутах міста Луцька.

Богдан Шиба додає, що у всіх цивілізованих містах основний громадський транспорт є комунальним. У Луцьку часто виникають різні ситуації в цій сфері тільки тому, що більшість громадського транспорту вже приватна.

«Приватник може в один момент відмовитися виконувати свої зобов’язання: не вийти на маршрут, сказати, що їм щось не платять, і виникають проблеми. А тоді якщо й були якісь проблеми, то вони були суто політичні, коли якась політична сила хотіла створити проблеми, показавши, що це все неправильно», – вважає Шиба.

Він впевнений, що лізинг був дуже вигідним місту, тому що функціонування самого заводу – це робочі місця, податки в міський бюджет і, врешті, порядок в русі громадського транспорту.

«Якщо це політизувати, то будь-яке рішення, будь-яке запозичення можна перетворити в проблему, тим паче коли помінялася влада», – говорить кандидат на посаду Луцького міського голови.

За словами Богдана Шиби, усі міста – обласні центр користуються такими механізмами, бо розуміють, що не можна придбати громадський транспорт за кошти бюджету.

«Вони беруть транспорт в лізинг, випускають муніципальні облігації… Це правильно, тому що жоден бюджет такого міста не може прожити тільки на свої кошти», – переконаний Шиба.

Читайте також: Ідея-фікс – заможний Луцьк. Візія міста Богдана Шиби

 

 

Коментарі
14 Жовтня 2020, 14:17
Лізинг окупився, це добре. А де ж автобуси?
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024