Перемога України на міжнародних легкоатлетичних стартах у Луцьку: як це було

14 Травня 2017, 15:10
3708

Наші легкоатлети уже традиційно стали сильнішими за гостей змагань з Білорусі, Румунії, Кіпру та Ізраїлю на міжнародній матчевій зустріч серед спортсменів до 20 років. Район.Луцьк згадує про основні перемоги та миттєвості найпрестижніших легкоатлетичних стартів цього року у нашому місті.

Незвичне відкриття змагань та з’їзд до Волині перших осіб європейської легкої атлетики, а також допуск Луцька до подачі заявки на Кубок Європи з багатоборства підштовхували до не менш оптимістичного продовження цих днів «королеви спорту» у нашому місті. І усі очікування, забігаючи наперед, повністю виправдались.

Читайте також: Танці з «Любартом»: як у Луцьку відкривали матчеву зустріч з легкої атлетики

Церемонія відкриття змагань на «Авангарді» не була їх безпосереднім початком. Ще до неї спортсмени визначили кращих у трьох видах програми, а збірна України одразу ж вирвалась уперед у загальному заліку. Зокрема, Юлія Максименко із результатом 3,70 м виграла змагання зі стрибків з жердиною, а Михайло Гаврилюк став другим у метанні молота серед чоловіків.

Особливі очікування були перед виступами чи не найбільш зіркової представниці України на матчевій зустрічі – Аліни Шух. Утім, у стрибках у висоту світовій рекордсменці із семиборства взяти першість не вдалося. Планку висотою 186 см підкорити їй так і не вдалося, на відміну від білоруської конкурентки Єлізавєти Сімановіч, яка ледь не взяла солідні 190 см. При цьому, варто відзначити, як холоднокровно наша спортсменка підійшла до третьої спроби на 183 см, і після двох невдач впоралась із нервами та показала другий результат у стрибках у висоту.

Після короткої церемонії відкриття на стадіоні «Авангард», як то кажуть, «понеслась»: журналістам та фотографам довелося добряче побігати, аби встигати хоча б на половину видів змагань. А українські легкоатлети тріумфували у бігових дисциплінах. Зокрема, Олексій Овчаренко був першим на дистанції 110 метрів з бар’єрами (14,2 с). А до його тріумфу додалися впевнені перемоги на 400-метрівці – Коби Джойс серед жінок (54, 91 с) та Олега Миронця серед чоловіків (48, 08 с).

Такі результати дозволяли нашій збірній втримувати лідерство у загальному заліку. А тим часом на авансцену знову вийшла Аліна Шух – тепер у метанні списа. На відміну від стрибків у висоту, іншу дисципліну українка впевнено виграла, метнувши спис на 51 м. Вдвічі приємніше визнавати, що й друге місце у цьому виді посіла ще одна вітчизняна представниця Вікторія Банира.

Взагалі, наші легкоатлети виступали найбільш рівномірно. Майже у кожному виді програми українські спортсмени посідали призові місця, тож за заліковими балами нас ніяк не могли дістати білоруси. Приємно здивували румунські бігуни, які здобули перемоги на дистанціях 3 км і серед чоловіків, і серед жінок.

А тим часом велика увага у колег була на стрибки із жердиною, адже цей вид – чи не найкраща можливість зловити хороший кадр. Щоправда, чекати виступу нашого Тараса Шевцова довелося довго: до цього майже без успіху намагалися підкорити свої планки його суперники. Іноді можна було спостерігати навіть небезпечні польоти легкоатлетів, однак, на щастя, усе обійшлося. А взяття Тарасом планки у 4,80 м принесло йому впевнену перемогу у стрибках із жердиною. Як зізнався після «вікторії» сам спортсмен, проблеми з ногою не дали йому показати свого максимум, однак виступом він був задоволений. А ще цей скромний хлопчина завжди любить приїздити до Луцька. «Саме у вас найкраще місце для проведення легкоатлетичних змагань, а у суміші з гарним містом це завжди навіює бажання їхати сюди ще і ще», – розповів Тарас Шевцов.

Читайте також: На стадіоні «Авангард» стартувала матчева зустріч з легкої атлетики

Перед стартами забігів на стометрівках автор цих рядків зробив нелегкий вибір: у жінок спробував зловити у кадр старт, а для фінішу залишив чоловіків. Як виявилося – не вгадав: усе найцікавіше у змаганнях юніорів відбувалося якраз на старті, адже почали бігти хлопці аж з третього разу, а після дискваліфікацій двох спортсменів за фальстарт на доріжках їх було усього троє. На жаль, на фініші Ян Конящій програв якихось чотири сотих секунди ізраїльтянину Галу Араду, самі перипетії на цій дистанції, як кажуть, «доставили».

Тетяна Безшийко стала першою у забігу на 400 метрів з бар’єрами серед жінок. На ще одну перемогу сподівалися українки і у одному із завершальних видів програми – естафеті 4 по 100 метрів, де виступала волинянка Марія Сацюк, уродженка Нововолинська. Утім, помилка при передачі палички коштувала нашим спортсменками місця у заліку, а успіх святкували ізраїльтянки.

Зате відігралися українські легкоатлети у чоловічій естафеті, яка завершувала спортивну програму змагань. Символічно, що фінальний «спурт» вдався якраз Яну Конящію, який і приніс таку символічну перемогу своїй команді.

Таким чином, українська збірна стала першою у загальному заліку, набравши 103 очки. Майже наздогнали наших спортсменів головні конкуренти з Білорусі – 97 очок, а далі у таблиці – Ізраїль (75 очок), Румунія (71) та Кіпр (57). Як розповів старший тренер збірної України з резерву Андрій Каратєєв, це була найбільш цікава міжнародна матчева зустріч. «Протягом попередніх років ми змагалися лише з румунами, кіпріотами та ізраїльтянами, і доволі впевнено досягали підсумкового успіху. Цього року додалися білоруси, і це одразу додало неабиякої інтриги таким змаганням», - відзначив наставник. При цьому він додав, що цілком задоволений результатами спортсменів, адже у Луцьку був їх перший старт цього сезону.

Насамкінець, як і було обіцяно, організатори розіграли цінні призи від партнерів конкурсу. І хоча автор цих рядків, також маючи браслет із номером, не виграв ані велосипеда від президента Федерації легкої атлетики Волинської області Володимира Рудюка, ані інших подарунків, усе було позитивно і весело. А також захотілося подивитися на «королеву спорту» ще раз. А такий шанс у лучан буде уже за два тижні, коли багато хто з цих юніорів братиме участь на командному чемпіонаті України, який відбудеться на «Авангарді» 27-28 травня!


Найбільш оригінальні таблички із заборонами
Найбільш оригінальні таблички із заборонами

Стрибок у висоту Аліни Шух
Стрибок у висоту Аліни Шух


А це уже основна конкурентка Аліни - Єлізавєта Сімановіч
А це уже основна конкурентка Аліни - Єлізавєта Сімановіч





Учасниці змагань з метання списа серед юніорок
Учасниці змагань з метання списа серед юніорок



Машинка, яка підвозила списи до спортсменів. «Таку б на пиво» - жартували вболівальники
Машинка, яка підвозила списи до спортсменів. «Таку б на пиво» - жартували вболівальники


Моменти стометрового забігу серед юніорок
Моменти стометрового забігу серед юніорок

Група підтримки, яка не давала сумувати глядачам під час пауз у змаганнях
Група підтримки, яка не давала сумувати глядачам під час пауз у змаганнях

Фініш стометрівки у юніорів: Яну Конящію (справа) не вистачило якихось сотих секунди...
Фініш стометрівки у юніорів: Яну Конящію (справа) не вистачило якихось сотих секунди...


Аліна Шух була «в ударі» під час метання списа
Аліна Шух була «в ударі» під час метання списа









Як би страшно це не виглядало, це будні юніорського спорту. Ніхто не постраждав
Як би страшно це не виглядало, це будні юніорського спорту. Ніхто не постраждав









Волинянка Марія Сацюк на старті жіночої бігової естафети
Волинянка Марія Сацюк на старті жіночої бігової естафети


Переможний фініш Яна Конящія у чоловічій естафеті
Переможний фініш Яна Конящія у чоловічій естафеті



 

 

Дмитро КУЗНЄЦОВ

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром