У Луцьку під час виборів міліція зафіксувала 40 порушень

11 Листопада 2015, 15:20
2854

Правоохоронці та ОПОРА підвели підсумки місцевих  виборів і розповіли про стан розгляду кримінальних проваджень щодо порушень виборчого законодавства.

За словами заступника начальника Головного управління Національної поліції у Волинській області Анатолія Петрушина, на Волині у день виборів до правоохоронних органів надійшло 149 повідомлень про порушення чи інші події, які пов’язані з недотриманням ЗУ «Про місцеві вибори».

«По Луцьку ми отримали 40 таких повідомлень. 7 з них мали ознаки кримінальних, щодо них слідчі підрозділи розпочали кримінальні провадження», – розповів Анатолій Петрушин.

Крім того, правоохоронець пригадав випадки, які сталися ще до дня голосування 25 жовтня. Зокрема мова йшла про факт побиття кандидата у депутати від «Самопомочі» Сергія Рижкова.

«Проводять слідчі дії щодо цієї справи. На жаль, на цей момент особи не встановлені», – зазначив Анатолій Петрушин.

Прокоментували правоохоронці й повідомлення, яке надійшло до міліції 29 жовтня щодо підкупу виборців.

«Розпочато провадження за статтею 160 частини 2 Кримінального Кодексу України – підкуп виборця. За цим фактом також проводить розслідування. Нікому поки звинувачень не висували. У рамках провадження ми опитали більш як 100 людей», – зазанчив Анатолій Петрушин.

Про забезпечення громадського порядку під час голосування розповів начальник управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Волинській області Володимир Солоненко.

«Під час проведення голосування на кожній виборчій дільниці були присутні представники міліції. Скарг про порушення громадського порядку на дільницях у день голосування не надходило. Можу сказати, що день проведення голосування нічим не відрізнявся від будь-якого іншого буденного дня у цьому сенсі», – розповів Володимир Солоненко.

Поліцейський запевнив присутніх у тому, що правоохоронна реформа жодним чином не вплине на забезпечення громадського порядку під проведення другого туру виборів  

«Працівники поліції будуть чергувати на кожній дільниці, також нам допомагатимуть громадські формування. Тому якщо громадяни бачитимуть якісь правопорушення, то без вагань нехай телефонують на лінію 102, де всі повідомлення фіксуватиме черговий», – зазначив Володимир Солоненко.

Активісти Громадянської мережі ОПОРА звернули особливу увагу на те, що дуже багато порушень виборчого законодавства фіксують у «день тиші», а найчастіше міліція на це не реагує.

«Агітація у день перед голосуванням – це сфера відповідальності комунальних служб. З цього приводу я  хотів би звернутися до відповідальних органів, щоб вони вчасно прибирали з вулиць політичну рекламу у «день тиші». Це, до речі, одне з найпоширеніших порушень, без нього не обходяться жодні вибори», – розповів Володимир Солоненко та попросив звернути на це увагу і виборчі штаби кандидатів.

За словами поліцейських, низька обізнаність із новим законом спричиняє ряд порушень виборчого законодавства.

«Обізнаність членів комісії з новим законом перебувають на низькому рівні. Багато членів комісії не можуть зрозуміти, у чому різниця між парламентськими, президентськими та місцевими виборами, тому виникає ряд проблем, зокрема й таких, коли не пускають спостерігачів чи журналістів на дільницю під час підрахунку голосів», – переконаний Володимир Солоненко.

 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром