Про новий роман Андруховича та жінок в літературі: у Луцьку завершився фестиваль «Фронтера»

05 Жовтня 2020, 09:23
3999

Якщо ви з якихось причин не змогли побувати на останньому дні літературного фестивалю «Фронтера», сідайте й дивіться записи на ютубі. Бо лише тут можна було почути сповідь польського репортажиста, який намагається віддати борги свого уряду, подискутувати про жіночу літературу з літературною критикинею та почути уривки ще не виданого роману Патріарха сучукрліту.

Що ж діялося в стінах «Passage Interdit» 4 жовтня бачила журналістка Район.Луцьк.

Першим, що втрапило в око, коли я зайшла на фестивальну локацію були чотири камери солідного вигляду. Всі вони були направлені з різних ракурсів на поки порожні крісла і столик в освітленій прожекторами частині приміщення, що слугувала сценою. Останній день фестивалю транслював телеканал «Нова Волинь».

На вході вже звично усім міряли температуру та направляли на реєстрацію, поки техпідтримка перевіряла мікрофони. Відкривати завершальну частину фестивалю мав польський письменник та журналіст, автор книги «Ґарет Джонс. Людина, яка забагато знала» Мірослав Влеклий. Мабуть, цього імені ви не чули, але точно чули або навіть бачили фільм «Ціна правди» Аґнєшки Голанд. Саме ця книга лягла в його основу.

Мірослав Влеклий довго досліджував історію журналіста Ґарета Джонса, який попри погрози, заборони та власні переконання розповів світові правду про Голодомор в Україні. За словами автора, таким чином він ніби намагається віддати борг за польську владу того часу, яка точно знала, що відбувається, але мовчала.  


Під час розмови з’ясувалося, що книга про Голодомор не єдиний твір автора, пов’язаний з Україною. Він також написав п’єсу «Сварка» про Волинську трагедію. Особлива вона тим, що на відміну від інших польських творів на цю тему, репрезентує й спогади українців – свідків тих подій, хоч це дуже не сподобалося польській публіці.

Читайте також«Гармидер», мости і віршопаті на «Фронтері»: як минув перший день фестивалю. ФОТО

Від українсько-польських стосунків програма плавно перейшла до стосунків комісара, алкоголю й імперських шпигунів. Богдан Коломійчук радо ознайомив нас із перипетіями своїх історичних детективів «Готель «Велика Пруссія» та «Експрес до Ґаліції» (звичайно, без спойлерів).


Як розповів автор, його головний герой, слідчий Адам Вістович – така людина, з якою він не сів би поряд. Він багато п’є і має дуже непросту вдачу, проте його люблять жінки і він у кожній справі докопується до істини. «Копання» відбувається в Європі 1905 року, тож таємниці, змови та передчуття війни у повітрі читачам забезпечене.

Також письменник розповів про книгу «Моцарт із Лемберга», яка цілком відрізняється від двох попередніх. У ній ми стаємо свідками життя і подорожей сина видатного композитора, який 30 років прожив у Львові. Роман характеризують як художню біографію, тож велика ймовірність, що багато описаних подій мали місце в історії.


Богдану Коломійчуку вдалося зацікавити більшу частину авдиторії і мене в тому числі, тож до письменника вистроїлася довга черга й він змушений був підписувати книги всю перерву і трошки більше.

Тим часом під світлом прожекторів його підмінила літературна критикиня Ганна Улюра з історіями про відомих, знаних і забутих письменниць та поеток. Вона презентувала свою нову книгу «Ніч на Венері: 113 письменниць, які сяють у темряві» і заразом розповіла присутнім про те, як жінки реалізовували себе літературі, українській та зарубіжній, протягом століть і сьогодні. Уміло переплела психологічні аспекти з історичним контекстом, згадала кілька вражаючих фактів із біографій своїх героїнь, а наостанок поділилася історією письменниці, яка написала 5 тисяч романів.



Ганні Улюрі за годину вдалося жартами, фактами та історіями з життя занурити нас у світ жіночої літератури настільки, що захотілося прочитати не тільки її есеї, а й щось із творів кожної зі 113 героїнь книги «Ніч на Венері».

Родзинкою «фронтерівського» пирога стала пре-презентація ще не опублікованого роману «Радіо Ніч» Патріарха сучасної української літератури Юрія Андруховича. У книзі нічні монологи головного героя – радіоведучого лунають під сумну музику, а вся дія роману відбувається протягом однією ночі.


Письменник лише кількома реченнями оповів, про що буде книга, а тоді почав читати. Люди слухали в тиші розповіді радіоведучого про нього самого, любов, життя, батьківщину, систему аж поки не закінчився запланований час. Лиш музики не вистачало.

Музика чекала всіх трохи пізніше, а перед тим директорка фестивалю Елла Яцута подякувала усім причетним до цьогорічного дійства та запросила на IV Міжнародний літературний фестиваль «Фронтера», який відбудеться 1-3 жовтня 2021 року.

А третій фестиваль завершили концертом тернопільського гурту «Tik Tu» в «Гармидер анґар-stage».

Читайте такожНовий роман Андрія Любки та польське ЛГБТ: як минув другий день на «Фронтері»










Фото і текст Оксани КАШТАЛЯН
 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром