Про безвіз та місцеві вибори: «Європейська солідарність» поговорила з українськими дипломатами в Брюсселі

03 Жовтня 2020, 15:48
Юрій Моклиця 3929
Юрій Моклиця

Волинський осередок партії «Європейська солідарність» та українські дипломати в Європарламенті обговорили загрозу скасування безвізу та можливі способи знову налагодити співпрацю з Європою.

Про це йшлося під час відеозустрічі представників партії та помічників депутатів Європарламенту Катерини Мусієнко й Олександра Лазуки.

Олександр Лазука – помічник депутата Європейського парламенту та кандидат у депутати Луцької міської ради. Він наразі перебуває у Брюсселі і вийшов на зв'язок звідти. Катерина Мусієнко також помічниця депутата Європарламенту і кандидатка в депутати Кременчуцької міської ради від партії «ЄС». 

Кандидат на посаду мера Луцька Юрій Моклиця, голова обласного осередку Юлія Вусенко та кілька кандидатів у депутати від «Європейської Солідарності» говорили з дипломатами через відеозв'язок. На місці також була присутня Ганна Гопко, голова комітету Верховної Ради у закордонних справах.

За словами Юрія Моклиці, члени партії вирішили поговорити з фахівцями, щоб дізнатися реальні настрої європейських депутатів та зміни у ставленні до України.  Проте, ключовим питанням все ж була загроза скасування безвізу. Зокрема, те, як можуть на це вплинути результати місцевих виборів.

«Європейське майбутнє обіцяють майже всі, але не всі знають, як до нього дійти, і що взагалі включає поняття «європейське майбутнє» для місцевого самоврядування. Тому я б хотів, щоб ми говорили про європейську інтеграцію не як про каву у Відні, а про те, що реально нам дає така співпраця. Наприклад, продуктом децентралізації стали фінансові ресурси та свободу ними розпоряджатися», – зазначив Юрій Моклиця. 

Юлія Вусенко (посередині)
Юлія Вусенко (посередині)

Катерина Мусієнко та Олександр Лазука розповіли, що в Європарламенті вони працюють над тим, щоб зацікавити депутатів Україною і забезпечити підтримку. Адже зараз є багато інших країн, ситуація в яких турбує Європу, тому важливо, щоб Україна перебувала на порядку денному. Вони стараються постійно підтримувати діалог та показувати євродепутатам, що в Україні є активні люди, політики, які стараються щось змінити.

Читайте такожДе розташовані виборчі округи Луцької міської громади. ПЕРЕЛІК

Щодо питання безвізу, дипломати підтвердили чутки про те, що серед європейських депутатів шириться невдоволення виконанням реформ в Україні. Якщо ситуація не зміниться, це може стати підставою для його скасування.

«Питання безвізу та подальшої співпраці залежить значною мірою від нас», – додав Олександр Лазука.

А Катерина Мусієнко пояснила, що безвіз тісно пов'язаний з реформами в ключових сферах, таких як антикорупція, децентралізація. У 2015 році Україна зобов'язалася забезпечити діяльність антикорупційних структур НАБУ і САП, але не виконала це зобов'язання, що не змогли не помітити в Євросоюзі. 

«Зараз є реальна загроза не тільки втратити безвіз, а й втратити фінансову допомогу та довіру представників Євросоюзу», – зазначила Катерина.

За словами Ганни Гопко, голови комітету Верховної Ради у закордонних справах, Центр протидії корупції незадовго до саміту «Україна – ЄС» запустив сайт «Зробимо їх візи разом», де публікують досьє депутатів Верховної Ради, які діють як агенти Кремля. Зокрема, серед них є Олександр Дубінський, Віктор Медведчук та всі ті, хто продовжують співпрацювати з Росією, але при цьому активно користуються безвізом. 

«Ці досьє публікують, щоб Європейський Союз розумів, як крадуть українські гроші та освоюють їх в Європі», – додала Ганна Гопко.  

Ганна Гопко
Ганна Гопко

Голова обласного осередку партії Юлія Вусенко повернулася до питання місцевих виборів та пояснила, що в команді ключовими є люди, які якраз і поділяють європейські цінності.

«Ми боремося не просто за результат місцевих виборів, ми боремося за те, щоб у радах були представники тих ціннісних орієнтирів, за які українці боролися на Майдані», – заявила депутатка. 

 А Юрій Моклиця підсумував, що звужуючи своє уявлення управління на місцях до лавочок і майданчиків, люди упускають найважливіше. За його словами, рішення на місцях має приймати команда, яка пов'язана з всеукраїнськими силами та має виходи на Європу.

Читайте також: Хто балотується на крісла депутатів у Луцьку міську раду




 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром