Огієнка: факт вандалізму над стелами Героїв – вигадка ЗМІ?

11 Листопада 2015, 12:42
5089

Скандал навколо початку демонтажу меморіального комплексу зі стелами героїв Радянського Союзу, що на розі вулиць Огієнка та Шопена, немає ніякого стосунку до забудовників багатоквартирної висотки ЖК «Центральний» на Огієнка, 2.

Про це розповіли виданню «Район.Луцьк» в юридичному відділі компанії-замовника – ТОВ «ВолиньБудІндустрія».

Скандал виник після публікацій у місцевих ЗМІ, що нібито забудовники самовільно нищать меморіальний комплекс Героїв Радянського Союзу, який розташований впритул до будівництва ЖК «Центральний». Водночас одне з волинських інформагентств опублікувало коментар заступника головного архітектора міста Ярослава Матвіїва, в якому він начебто сказав, що винуватцем демонтажу є забудовник, бо, мовляв, стели знаходяться на території будівництва і нібито заважають зведенню житлового комплексу «Центральний».

Як роз’яснив юрист ТОВ «ВолиньБудІндустрія» Юрій Кирильчук, замовник будівництва немає жодного стосунку до меморіального комплексу Героїв. І, тим паче, до нищення пам’ятного місця для ветеранів Другої світової війни.

«Стела немає відношення до землі забудови, бо розташована за межами будівельного майданчику. Між ними навіть паркан стоїть і вона нікому не заважає, – запевняє юрист. – А коментар Ярослава Матвіїва в матеріалі інформагентства – це перекручені й неточні слова, бо журналісти, напевно, не зрозуміли або не хотіли зрозуміти про що мова. Принаймні, так пояснив мені сам Матвіїв у телефонній розмові».

Юрист замовника наголошує: всі документи підтверджують, що орендована земельна ділянка і недобудоване майно, яке було викуплене у вузу ЛГУ, знаходиться за межами меморіального комплексу. Тому забудовники аж ніяк не могли самовільно розпочати демонтаж цієї міні-алеї Героїв.

«Насправді ситуація в наступному: був лист від ветеранів Великої Вітчизняної війни до мера Романюка і волинського губернатора, в якому фронтовики просили владу перенести стели Героїв Радянського Союзу на територію меморіалу Слави. Інакше комплекс міг узагалі зникнути через закон про декомунізацію. На що мер і губернатор відмовили – це суперечить тому ж закону. Отоді разом знайшли вихід – перенести комплекс у військовий музей. Ветерани вийшли на керівництво луцького музею, а ті узгодили нюанси перенесення стел із київським начальством, отримали всі дозволи. Потім ветерани звернулися до будівельників із проханням, мовляв, дайте машину і робітників, щоб розібрати і перевезти стели. Бо там, у музеї, вже підготували місце для експозиції. Ми погодилися допомогти нашим героям Другої світової війни і надали за власний кошт машину і людей. Але… Як бачите, хотіли зробити добро, а вийшло навпаки – нас зробили крайніми в скандалі».

Відтак, за словами юриста Юрія Кирильчука, забудовник відмовив у перевезенні комплексу Героїв Радянського Союзу. Вирішив допомогти грошима, без особистої участі своїх будівельників.

«Наша позиція, як забудовника, однозначна: ми не встряваємо в політичні розборки. Тому вирішили повернути все на місце. Ми ліпше дамо гроші, аби ветерани найняли транспорт і вантажників, щоб ті перевезли стели… Відверто скажу, ми хочемо допомогти. Але навіщо, в результаті, нас робити крайніми? Тепер взагалі не хочемо вмішуватися».

Нагадаємо, скандал зі стелами Героїв виник навколо будівництва багатоквартирного житлового будинку сімейного типу з вбудованими приміщеннями громадського призначення на вулиці Івана Огієнка, 2. Замовник будівництва – ТОВ «ТОВ «ВолиньБудІндустрія», генеральний підрядник – ПП «ВВС». Висотний комплекс планують завершити орієнтовно в першому кварталі 2016 року.









 

Коментарі
11 Листопада 2015, 16:16
Як можна монолітну нерозбірну конструкцію кудись перевезти?<br/>І для чого?<br/>Хіба стелла стоїть не на своєму місці?<br/>Як її можна встановити в тісному перенасиченому військовою технікою музеї?<br/><br/>От і думай за кого голосувати в неділю: за байдужого Романюка чи підставну особу регіонального олігарха.
11 Листопада 2015, 16:17
Так розповідали, що споруджують гуртожиток для студентів...Чергова брехня, ще одна висотка, не вистачає землі, щоб продати, скоро на меморіалі будуть висотки. Бог все бачить.
11 Листопада 2015, 17:28
А де фото переставленої стели? Чи вона десь загубиться по дорозі, а плити потім вспливуть в когось на подвірї.
11 Листопада 2015, 17:53
Лучани ще ніколи не стояли перед таким складним вибором. За кого голосувати на виборах мера7 А були ж достойні люди! Знову вибір між поганим і ще гіршим!
12 Листопада 2015, 01:03
А нічого, що там на тій стелі георгівська стрічка, під якою ось уже другий рік на Сході України вбивають наших дітей? Ця стара радянська композиція не на могилах - можна спокійно зносити
12 Листопада 2015, 13:33
У Ваших батьків чи дідів немає орденів та медалів з гвардійською стрічкою? Ви їх уже спокійно викинули, як і память про них?
12 Листопада 2015, 18:37
А мені здаеться, що реставрацію прийняли за ліквідацію. Були там. Все на місці. Нічого не зламано. Наведено, як і завжди до свят(вибори) порядок. Дякуемо.
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром