Індивідуалізація: лучанин презентував яскравий виставковий проєкт

01 Жовтня 2020, 15:06
Індивідуалізація: лучанин презентував яскравий виставковий проєкт 2646
Індивідуалізація: лучанин презентував яскравий виставковий проєкт

При вході до Музею сучасного українського мистецтва Корсаків розмістили яскраві помітні роботи молодого митця Сергія Гричанюка. 

На презентацію виставкового проєкту «Індивідуалізація» запросили і «Таблоїд Волині».

Коли розглядаєш такі твори, спершу впадає в око концентрація кольору та хаотичність ліній, але потім починаєш розуміти, що насправді все логічно збалансовано і кожен мазок на тлі є гармонійним продовження роботи на полотні. Дехто з відвідувачів побачив на картинах боротьбу людини із самою собою, а хтось наполягав на тому, що це про стосунки чоловіка та жінки. Сучасне мистецтво часто викликає такі дискусії та роздуми, чим і приваблює на виставки щоразу більше відвідувачів.



«Сучасне мистецтво – багатолике, багатовимірне. З одного боку інколи це тісний зв'язок із традиціями, інколи навпаки – революційний жест у прагненні абсолютно їх поламати і переосмислити. Інколи буває цитата, інколи – власний обміркований меседж. І ось сьогодні ми дивимось, аналізуємо, міркуємо над особливими творами, які уже буквально на порозі Музею. А МСУМК у передчутті зустрічі з цими роботами!», – привітала присутніх мистецтвознавиця Зоя Навроцька.

Керівна партнерка Музею Леся Корсак представила нову молодіжну платформу «ENTER», метою створення якої є популяризація творів молодих митців.

«Діяльність цієї платформи ми розпочинаємо із проєкту «Індивідуалізація» (серія «Відривання»). Саме роботами Сергія Гричанюка ми відкриваємо новий простір, який буде підтримувати молодих митців у перших починаннях, відкривати нові імена та вписувати їх в історію Музею. Митець народився у Луцьку, закінчив дитячу художню школу і зараз навчається на 5 курсі в Люблінській академії імені Марії Склодовської-Кюрі. Він працює в царині живопису, графіки, фотографії, стріт-арту. Також є одним із учасником нашого проєкту «Антиципація+Імунітет», – розповіла пані Леся.


«Серія "Відривання" – це послідовна форма висловлювання щодо внутрішньої проблеми відірваної естетики. Вона відокремлена, вона сама в собі.

Відриваючи частину однієї площини, відкривається цілий спектр запитань до своєї діяльності, які потрібно зрозуміти і також відірвати разом з тим, що знаходиться перед тобою. Дуже детально спостерігати, очікувати потрібного моменту, послухати, що вона розповість тобі про тебе ж самого. Самопізнання через створення чогось, що завдає тобі проблем і змушує думати.

Вхід в абстракцію і обмеження себе у кольорі, з одного боку, відкриває масу можливостей до пізнання, але, водночас, ставить тебе у рамки. Червоний як нова проблема до дискусії!», – йдеться в анотації до робіт.

Сам же автор пояснює концепцію та тематику своїх картин так:

«Кожна творчість має приносити емоції і провокувати людей думати. Хороше чи погане, світле чи темне – неважливо. Головне, щоб мистецтво зачіпало у тобі щось. Все, що з’являється з руки художника, – це концентрація того, що він бачив колись чи відчував. Я малюю чорно-білими фарбами, а до них додаю сплески кольору – на виставці у Львові був синій, а тут – червоний. Це колір, який багато кому подобається, я свідомо використав його, щоб ми всі знайшли в роботах щось своє, щоб поспілкувалися і відкрили щось нове».









 

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024