У Луцьку оплату за «довідку на коронавірус» видають за благодійність

01 Жовтня 2020, 12:16
2511

Із появою епідемії коронавірусу до переліку різноманітних довідок українцям додалася іще одна – довідка на наявність/відсутність антитіл до коронавірусу, або ж, як в народі називають, «довідка на коронавірус».

Зараз такий документ вимагають не лише при перетині кордону, а і в деяких школах, дитячих садках чи на роботі. Тож робити тести та видавати такі довідки розпочали як державні, так і приватні медичні заклади, пише «Сила правди».

Журналісти спробували розібратись як надають таку послугу у волинських медичних закладах і скільки вона коштує. А приводом для цього дослідження стало звернення читачів щодо непорозумінь в оплаті за надану послугу. 



 

«Сімейний лікар в рамках медичного обстеження направив пройти тест на коронавірус. Звернувся у Центр профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІД, здав кров на аналізи і повідомили, що потрібно сплатити 300 гривень. Кошти передав одній із працівниць і попросив чек, щоб страхова компанія могла повернути кошти за надані медичні послуги. Працівниця принесла чек і в ньому було вказано – спонсорська допомога 300 гривень. Але такий чек жодна страхова компанія не відшкодує! Коли ж запитав чому не прописали конкретні медичні послуги, у відповідь почув «Нам тоже нужно на что-то жить. Так все делают». Згодом жінка сказала, що їхня медична установа не уповноважена видавати такі довідки, однак ще жоден не скаржився на таке. Мовляв, ціну таких довідок визначає сам персонал», – розповідає «Силі правди» читач.

Пацієнту видали рахунок від членського благодійного об’єднання «Муніципальна лікарняна каса», у якому було зазначено спрямування коштів – для Волинського обласного центру профілактики та боротьби зі СНІД, а призначення платежу – благодійний внесок. 

Таких пацієнтів як наш читач до Центру профілактики та боротьби зі СНІД звертається немало. Ще влітку тут впродовж дня нараховували до 100 охочих здати аналізи. 

Нині ж кількість бажаючих здати аналізи помітно менша. Під будівлею зібралась невелика черга, людей із десять. Всі стоять на значній дистанції, або ж чекають біля своїх автівок. 

Всередину приміщення заходять по черзі. Говорять неохоче – хтось хоче отримати довідку про коронавірус, а комусь потрібно здати аналізи на інші хвороби. 

Чому ж кошти отримує не сама установа, а членська благодійна організація «Муніципальна лікарняна каса», та чому пацієнти сплачують благодійний внесок, а не за послугу, ми запитали у директорки Центру профілактики та боротьби зі СНІД Олени Макаренко


 

– Читач здавав аналіз і отримав рахунок на оплату благодійного внеску для Муніципальної лікарняної каси. Чому оплата саме для Муніципальної каси? 

– Ми даємо такий папірець на якому реквізити написані куди сплачувати. Іншого механізму оплати наразі ще немає, оскільки ми знаходимось у стадії реорганізації, – пояснює Олена Макаренко. – Незабаром ми маємо зареєструватись як юридична особа, яка належить до обласної інфекційної лікарні. Але у нас раніше був договір із Муніципальною касою, куди давались послуги, які вартують. Ні держава, ніхто інший не дав нам ні копійки для того, щоб ми купляли тест-системи для дослідження на Covid-19. Це може бути тільки на платній основі і тому ми робимо все тільки через муніципальну касу. За ці гроші ми купуємо нові набори тестів і те, що відноситься до цієї діагностичної процедури, яка вкрай необхідна населенню. Ми зранку проводимо із 9 до 12 забір крові, орієнтовно біля 13-ої ми здійснюємо постановку реакції, що закінчується близько 15-ої і потім ми видаємо результати. Довідка дійсна три дні. Отака процедура і такий механізм оплати. Іншого у нас поки немає. 

– А який відсоток від цієї суми отримує ваш заклад, а який Муніципальна каса?

– Десять відсотків із тих коштів, які ми даємо, йде на їхні послуги (Муніципальної каси – авт.). У нас потужна лабораторія ІФА і коли вийшов наказ МОЗу про те, що лабораторії ІФА можуть проводити дослідження, то ми відразу почали проводити такі дослідження для населення: для виїзду за кордон, для військових, для тих, які поступають на роботу і т.д. 

– Яка орієнтовно кількість людей протестована і яка оплата за це?

– Оплата – 150 гривень один аналіз. Це найдешевша ціна у Луцьку. Ми підрахували скільки коштують тести і орієнтовно отака ціна. Ви самі розумієте, що це найдешевша ціна в Луцьку. Якщо людей не влаштовує платити благодійний внесок, за який ми купимо ті ж тести, то…


 

– Із початку періоду тестування яку кількість людей вже протестували?

– Я пам’ятаю цифру за червень, бо тоді робила детальний аналіз, – це було 1617 осіб. Але тоді ще ціна була 100 грн. Потім ми підняли. 

– Тобто сьогодні ціна цього аналізу 150 гривень?

– Так. Імуноглобулін М – 150 гривень та імуноглобулін G – 150 гривень. Людям як правило потрібно М, бо це здоровий контингент, – додає Олена Макаренко.

Тобто, виходячи з такої кількості аналізів, лише у червні 2020-го ЧБО «Муніципальна лікарняна каса» мала б отримати від пацієнтів щонайменше 161 700 гривень внесків, десять відсотків яких – 16 170 гривень мала забрати  собі, а 145,5 тисяч – повернути Центру профілактики СНІДу. 

– Сьогодні ціна цього аналізу 150 гривень?

– Так. Імуноглобулін М – 150 гривень та імуноглобулін G – 150 гривень. Людям як правило потрібно М, бо це здоровий контингент, – додає Олена Макаренко.

Таку послугу надають і в інших медичних установах. Зокрема, у Волинському обласному лабораторному центрі МОЗ вартість таких досліджень майже аналогічна із Центром профілактики СНІДу, а кошти за аналізи зараховують на рахунок самого лабораторного центру.

А от у приватних медичних закладах вартість таких послуг суттєво вища. До прикладу, у центрі «Благомед» вартість дослідження на імуноглобулін М та імуноглобулін G – по 580 гривень. Ще 30 гривень вартує забір крові. У приватному «Діагностичному центрі» такі аналізи коштують по 350 гривень. 

До слова, із Муніципальною лікарняною касою працює чимало луцьких медичних закладів, серед яких і Луцька міська клінічна лікарня. Як писала «Сила правди», за допомогою Муніципальної лікарняної каси лікарня у 2016 році отримала понад шість мільйонів гривень, а у 2017 – понад сім мільйонів гривень.  

Кілька років тому керівництво Муніципальної лікарняної каси звинувачували у приховуванні коштів – тоді про це заявляла громадська організація «П’ята влада». А голова благодійного фонду «Рідна Волинь» Дмитро Глазунов заявляв у ЗМІ, що надходжень до цієї каси належним чином ніхто не контролює. 

Через такі звинувачення у ЗМІ було відкрите судове провадження за позовом очільника Муніципальної лікарняної каси Федора Кошеля. В результаті суд визнав недостовірною інформацію, яку поширювали у ЗМІ та стягнув із пана Глазунова судовий збір у цій справі. Згодом Дмитро Глазунов повідомив, що апеляцію у цій справі не подавали, щоб не витрачати кошти та час. 

 

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024