Для відновлення ботанічного саду у центрі міста немає підстав, – Ігор Поліщук

11 Травня 2017, 07:58
3791

У міській раді Луцька надали відповідь на петицію лучанки щодо впорядкування території вздовж річки Сапалаївка від Київського майдану до вул. Шопена – колишнього ботанічного саду «Волинь», якому цьогоріч виповнилося б сорок років.

Відповідь на клопотання, яке 3 квітня цього року розмістила на сайті ЄСМП Маряна Сорочук, надав вчора, 10 травня, секретар Луцької міської ради Ігор Поліщук.

У петиції йшлося про те, що ботсад, який «до Незалежності» був достойним прикладом садово-паркового мистецтва та улюбленим місцем сімейного відпочинку лучан, зараз «став улюбленим місцем маргіналів п'яничок і наркоманів, які зробили з саду побутовий смітник та місце для свого морального занепаду». Крім того, на думку авторки петиції, «окремі особи ведуть тиху гру на позбавлення Луцького ботсаду природоохоронного статусу з метою його подальшої забудови й по суті знищення». 

Тож, у петиції закликали владу до «відновлення його у вигляді сучасного дендропарку з насадженням нових рослин, будівництвом вело й бігової доріжки, яка пролягатиме від Шопена до Київського, встановленням лавочок зі смітиками» та створити там зелений театр. 

Читайте також: Луцький ботанічний сад: замість рослин – купи сміття

У відповіді Ігоря Поліщука йдеться про те, що ще у 2001 році «комісією з участю старшого наукового співробітника Національного ботанічного саду ім. М.М.Гришка Національної академії наук України та інших спеціалістів було проведено обстеження ботанічного саду і встановлено, що його територія не відповідає вимогам та завданням, передбаченим Положенням про ботанічний сад “Волинь” ні за величиною території, ні за придатними умовами, ні за місцем розташування, ні за видовим складом, і було рекомендовано підібрати нову територію під державний ботанічний сад». 

В результаті, «у 2003 році Волинському державному університету імені Лесі Українки надано в постійне користування земельну ділянку загальною площею 10 гектарів на вул. Потебні для розташування ботанічного саду «Волинь», а також вилучено з природно-заповідного фонду області ботанічний сад загальнодержавного значення “Волинь” на вул. Клима Савура (Шопена) площею 10 га у зв'язку з невідповідністю території вимогам та завданням ботанічного саду та з втратою природної цінності».

Читайте також: Оазис посеред Луцька: унікальний ботанічний сад на Потебні може стати ще кращим

Зазначається, що територія колишнього ботанічного саду має офіційний статус природоохоронної та рекреаційної зони, і в подальшому буде використовуватись відповідно до цього статусу.

Водночас, «для відновлення ботанічного саду, як такого, немає підстав». 

Втім, влада обіцяє врахувати при  формуванні в подальшому спортивно-оздоровчої та рекреаційної зони на цій території «пропозицію про відновлення зелених насаджень з цінних видів деревних та чагарникових порід, будівництва вело- і бігової доріжки від вул. Шопена до Київського майдану та проведення благоустрою території вздовж р. Сапалаївка».

Коментарі
11 Травня 2017, 11:27
Це не політика,щоб він займався,а конкретна робота, якої вони не знають і уникають
11 Травня 2017, 11:37
Висновки,якщо вони були, були зроблені майже 20 років тому...Докорінно все змінилося,екологичний стан погіршився...Де громадські слухання?З таким підходом до вирішення справ , на вибори команді УКРОПу, можна не йти!
11 Травня 2017, 12:14
Потихеньку вирізають дерева ,будують не законно хати то навіщо їм дбати про сад ?Той самий депутат потиху продасть кавалок землі!!
11 Травня 2017, 13:59
Ось воно свиняче рило УКРОПУ ще до корита усе продати
11 Травня 2017, 18:39
Поліщюк це пес Палиці. Що йому каже Палиця те він і робить...
11 Травня 2017, 18:42
Куди дивиться прокуратура???? ЗНОВУ ЯЙЦЯ ЧЕШЕ???? <br/>А в хапугі палиці взагалі потрібно відібрати Українське громадянство, так як в Україні заборонене подвійне громадянство.
12 Травня 2017, 00:27
ЖАХ
Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром