У Луцьку відбулася виставка собак мисливських порід

29 Вересня 2020, 12:46
Виставка собак у Луцьку 4991
Виставка собак у Луцьку

У суботу, 26 вересня, у Луцьку відбулася обласна виставка собак мисливських порід та племінний огляд. Її організували і провели обласні осередки Федерації мисливського собаківництва України  та Кінологічної спілки України «Маршал».

Про це інформує прессслужба Волинського ОУЛМГ.

Серед суддів – експерти з Івано-Франківська, Кам’янця-Подільського та Луцька. Вони й визначили чемпіона обласної виставки «Волинь-2020». Ним  став німецький дратхаар Річар Руслана Ерназарова з Старокостянтинова Хмельницької області. У конкурсі «Best in show»  переміг дратхаар Віталія Алімова з села Оздів Луцького району, друге місце виборов молодий ягдтер’єр із розплідника «Чорне узлісся» (Schwarze Rand) Ігоря Жмурка, третім став пес породи Карпатська гонча, четвертим – представник Естонських гончаків.


Цьогорічна виставка відбувалася у Луцькому центральному парку культури і відпочинку імені Лесі Українки на лузі поблизу зоопарку.

Відкрив обласну виставку голова обласних осередків ФМСУ та КСУ «Маршал» Ігор Жмурко. Він привітав учасників та гостей з цією подією, адже багато областей України через карантинні обмеження відмовились від проведення цих традиційних заходів, закликав до толерантності та дотримання безпечної дистанції, представив суддів – експерта національної категорії Віктора Дрокіна (м. Луцьк), експертів І категорії Володимира Задерецького (Івано-Франківщина), Володимира Коробчука (м. Кам’янець-Подільський Хмельницької області) та Сергія Козака (м. Луцьк). Звернулися до присутніх і експерти. Прозвучав Гімн України, за доброю традицією всі учасники пройшли парадною ходою перед журі та глядачами.

Відтак дійство перемістилося до чотирьох рингів, де змагалися норові, лягаві, лайки, гончі, а також діяв особливий майданчик племінного огляду, де досвідчена кінологиня, експерт FCI, Людмила Борисівна Систук (м. Рівне) тестувала чотирилапих.

Цьогорічна виставка, у зв’язку з карантинними обмеженнями, була менш чисельною, аніж у попередні роки. Втім, як і завжди, серед учасників були найбільш затяті кінологи – засновники розплідників, мисливці. З’явилися і нові учасники з породистими собаками.

Поділитися своїми думками щодо виставки, кінологічної роботи та розвитку мисливства на Волині ми попросили головного організатора заходу, голови обласних осередків ФСМ та КСУ «Маршал», засновника Міжнародного розплідника «Чорне узлісся» (Schwarze Rand), заслуженого працівника освіти України, кандидата сільськогосподарських наук, директора Шацького лісового коледжу імені Валентина Сулька Ігоря Жмурка.

Читайте такожМайбутні лісівники з Луцького НТУ практикувалися у Воротневі 

«Чудова пора для проведення виставки, – зазначив Ігор Васильович. – Але вона повинна була проходити ще у травні. Зміни у графік було внесено у зв’язку із обмежувальними карантинними заходами, пов’язаними із пандемією COVID 19… Та все ж, думаю, що в подальшому ці «корективи» залишать наше життя і ми всі подолаємо світову недугу. В цілому, я задоволений проведенням заходу, адже після тривалої перерви це перша можливість зустрітися та обговорити стан справ у кінології на Волині.

Хочеться, щоб до популяризації полювання із собакою, розвитку культури полювання в цілому, долучалися мисливці, а також структури, які мають мисливське спрямування. З розумінням до цього питання ставиться Олександр Кватирко (начальник управління лісового та мисливського господарства у Волинській області), управлінням чітко визначаються напрямки розвитку мисливського господарства в лісогосподарських підприємствах, встановлені пріоритети розвитку мисливства та напрацьовуються, власне, питання розвитку мисливського собаківництва, його популяризації та вдосконалення. Також хочеться, щоб долучалися до розвитку мисливського собаківництва такі потужні мисливські товариства, як УТМР, приватні мисливські господарства, Асоціація користувачів мисливських угідь України, управління екології у Волинській області…

Взаємодія усіх цих складових допоможе спільно розвивати у правильному напрямку мисливське собаківництво, дозволить популяризувати полювання з собакою, підтримає вектор розвитку мисливського собаківництва в цілому та буде складовою у висвітленні полювання як напрямку природоохоронної діяльності, ведення мисливського господарства, а не «вбивства» диких тварин, як це представляють зараз загалу так звані «зелені псевдолюбителі природи».


Після скрупульозних оцінювань експертів на рингах настав час «Бестінгу».

Власник чемпіона обласної виставки «Волинь-2020» Руслан Ерназаров за цим титулом приїхав з Старокостянтинова Хмельницької Області, перед цим його чотирилапий мисливець здобув титул чемпіона Вінницької обласної виставки.

«Він має більше 30 робочих дипломів, досвідчений і прекрасний мисливець, при цьому дуже миролюбивий і дружній собака, – розповідає представник Вінничини. – Я радий перемозі. Виставка мені сподобалася. Не так просто провести подібний захід у такий складний час. Але незважаючи ні на що, потрібно працювати, і добре, що люди знайшли можливість і час, аби зустрітися на цім чудовім зеленім майданчику. Я приїхав до Луцька зі своїм товаришем Віктором Ужанським, нас дуже тепло зустріли».


 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром