У СНУ відсвяткували День дошкілля

29 Вересня 2020, 13:03
2427

Факультет педагогічної освіти та соціальної роботи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки цього тижня оголошує «Фестиваль науки». Тут представлять наукові напрацювання, організують круглі столи, науково-практичні семінари, зустрічі з цікавими людьми.

Розпочали тиждень науково-методичним семінаром на тему «Дошкільна освіта для сталого розвитку» yа кафедрі загальної педагогіки та дошкільної освіти. 

Головною гостею стала відома українська дослідниця проблем дошкільної освіти, лінгводидактиня, головна наукова співробітниця лабораторії дошкільної освіти та виховання Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук України, докторка педагогічних наук, професорка Наталія Гавраш.

До програми семінару увійшли: лекція, круглий стіл «У фокусі ранній вік: науково-методичний дискурс» та дискусійна платформа «Моя життєва місія – вихователь».

У ході лекції Наталія Василівна привітала присутніх працівників та студентів зі святом та запросила до бесіди про проблеми сучасної дошкільної освіти. Вона зазначила, що поняття сталого розвитку, до якого має прямувати дошкільна освіта, означає такий стиль життя, який дозволяє людям сьогодні забезпечувати свої потреби так, щоб дати можливість наступним поколінням в майбутньому також задовольняти свої потреби.

«Рух в напрямі сталого розвитку – сьогодні на слуху у багатьох прогресивних людей світу і в багатьох країнах світу прийняті програми, які реалізують в напрямі сталого розвитку», – зауважує Наталія Гавраш.

Програма сталого розвитку в дошкільній освіті є особливо важливою, оскільки вчить дитину не сліпо підкорюватись системі і завчати правила не розмірковуючи, а вивчати і діяти на основі власних спостережень, робити висновки. Тоді як перед вихователями постає завдання – не насаджувати дітям правила та навички існування у вигляді готової інформації, яку вони мають завчити, а спонукати їх до роздумів, підводити до суті в ході їх власних міркувань.

Додатково Наталія Василівна пояснила що для розвитку особистості необхідні дві складові – розум та моральність.

«На жаль, дуже довго наша освіта надавала повагу тільки розуму, не виховуючи моральність. Якраз з моральністю всі цінності сталого розвитку і пов’язані – це і доброзичливість, і відповідальність, і економність, і розсудливість. Це може розвиватись тільки, коли людина пробуджується сама», – додала професорка.

Після лекції Наталія Гармаш подарувала кафедрі загальної педагогіки та дошкільної освіти ляльку, оскільки дізналась про започаткування музею іграшки та висловила свої теплі побажання успіху в його подальшому розвитку.



Альона БЄЛОВА

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39