Гаразджа: ветерани АТО висадили сотню дерев, названих на честь дочки російського імператора

10 Травня 2017, 09:43
2414

У День пам’яті та примирення, коли завершилися урочисті заходи,  у с. Гаразджа Луцького району ветерани АТО висадили 100 саджанців унікального для Волині дерева – павловнії.

Створити таку лісову ділянку, яка символізуватиме пам’ять, примирення і водночас продовження життя у майбутніх поколіннях – спільна ініціатива заступника голови Державного агентства лісових ресурсів Володимира Бондаря, голови облдержадміністрації Володимира Гунчика та начальника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Кватирка,  повідомили на сайті Волинського ОУЛМГ.

Висаджувати ліс спільно з представниками влади, бізнесу, громадськості та учнівської молоді на Волині давно стало гарною традицією. Лише цього року в рамках акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» до посадки лісу в області долучилися 11 500 волинян. Особисто Володимир Гунчик вже втретє садить ліс.

– Ми попросимо лісівників, щоб вони встановили тут табличку із написом про те, що ця ділянка висаджена 8 травня, у День пам’яті та примирення, ветеранами антитерористичної операції. І створена вона у пам’ять про Героїв, які не повернулися з війни. Заради кращого майбутнього тих, хто тут живе, – зазначив Володимир Гунчик.

Очевидно, що акція залишила на згадку приємні враження і в самих кіборгів. Незважаючи на дощ, робота велася активно і супроводжувалася жартами про те, що цей ліс ростиме особливо швидко і буде надзвичайно могутнім.

Цікаво, що всі ці жарти мають цілком реальне підґрунтя. Адже павловнія, саджанці якої волинянам презентували представники компанії «Павловнія Груп Україна», є дійсно унікальною. Вона нині – тренд у деревопереробній промисловості та біоенергетиці. Адже за короткий термін – лише 5 років – виростає до 15-20 м, а після зрізування за такий же період регенерує до попередніх розмірів. Дерево стійке до морозів та шкідників, придатне для виготовлення меблів, біопалива.

Павловнією вже засаджено 250 га  земель в Україні представниками приватного бізнесу. Волинь – а саме державне лісогосподарське підприємство «Волинський лісовий селекційно-насінневий центр» – є першим експериментаром  серед підприємств, що перебувають у структурі Держлісагентства.

Володимир Бондар зазначає, що ця культура може слугувати альтернативою для відновлення земель, які будуть рекультивовані після пошкодження нелегальними бурштинокопачами. Крім екологічної складової, має гарні економічні показники. З допомогою павловнії в Україні можна буде створити технологічні ліси.

– Уже давно не секрет, що все цивілізоване суспільство поволі відмовляється від викопних видів палива. І замінити їх доведеться деревиною. Щоб не знищити наші предковічні ліси, ми повинні створити альтернативу. Такою  альтернативою можуть стати лише швидкоростучі дерева. Ця ділянка – своєрідний пробний проект. Маємо переконатися самі, наскільки це практично, – зазначив Володимир Налькович.

Перший заступник начальника Волинського ОУЛМГ Віктор Сахнюк наголосив, що для Волині, яка першою започатковує такий проект, це не лише велика честь, а й величезна відповідальність.

Як зазначив Олександр Опанасюк – гендиректор єдиного офіційного дистриб’ютора саджанців павловнії у нашій державі – компанії «Павловнія Груп Україна», вони надаватимуть волинським лісівникам вичерпну консультативну підтримку.

Тож якщо проект стане успішним і павловнія приживеться на волинській землі (а для цього є всі умови), її висаджування може стати певним стартапом для кожного з учасників акції – захисників нашої держави, для котрих так важливо знайти себе після повернення у мирне життя.Довідково

 

Довідково: 

Paulownia Clone in Vitro 112® – штучно виведене і клоноване дерево, спроможне виживати і розвиватися в екстремальних умовах (-25/-27 … + 45 градусів С°). Павловнія має міжнародне визнання.

Філіп Зибольд і Йозеф Цуккаріні дали рослині назву по батькові дочки імператора Павла I Анни Павлівни (1795-1865): назвати рід Anna вони не могли, оскільки такий рід вже існував, а по батькові вони прийняли за друге ім'я.

Читайте також: Лісові магнати: луцькі журналісти мають гектар власного лісу




























 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром