У Луцьку моніторять стан забруднення атмосферного повітря

24 Вересня 2020, 14:21
ілюстративне 5032
ілюстративне

Під час засідання виконавчого комітету Луцької міськради розглянули питання «Про стан забруднення атмосферного повітря та заходи для його моніторингу».

Про це йдеться на сайті Луцької міської ради.

Оксана Лисак, начальниця відділу екології, зазначила, що протягом останніх років атмосферне повітря забруднене специфічними речовинами, а саме аміаком і сірководнем, ознакою яких є неприємний запах.

Найбільше погіршення стану забруднення атмосферного повітря припадає на теплий період року. Зокрема, забруднення повітря відбувається внаслідок джерел викидів речовин, що ймовірно пов'язані з роботою каналізаційних очисних споруд, виробничих очисних споруд окремих підприємств міста та підприємств на прилеглих територіях, гноєзвалищами, порушенням герметичності каналізаційних мереж, несанкційовані зливи з асенізаційних машин тощо.

Читайте також: Лучани платитимуть за тепло впродовж року

Оксана Лисак зазначила, що проведений аналіз показників викидів речовин, що забруднюють атмосферне повітря показав, що підприємства недотримують технологічний режим експлуатації викидів, через те, що не забезпечені сучасними технологіями очищення викидів.

Станом на сьогодні, онлайн моніторинг за станом забруднення атмосферного повітря відбувається завдяки станціям моніторингу «Екотруба», яких усього налічують вісім штук. Також моніторинг повітря відбувається завдяки різним приладам сторонніх виробників, що в реальному часі записують дані про стан атмосферного повітря на ресурс air.lutsk.

З бюджету Луцької міськради на поточний рік передбачили 250 тисяч гривень для придбання обладнання, необхідного для моніторингу стану атмосферного повітря. Оскільки датчики в екотрубах потрібно замінювати кожні 6-9 місяців.

На кінець засідання, Оксана Лисак наголосила, що створення сучасної автоматизованої системи моніторингу приземного шару атмосферного повітря Луцька, згідно з вимогами Директиви №2008/50/ЄС про якість атмосферного повітря та чисте повітря для Європи, допоможе контролювати та запобігати забрудненню стану атмосферного повітря.

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024