У Луцьку газовики та представники ОСББ обговорили стан підготовки до опалювального сезону

23 Вересня 2020, 15:40
3021

Луцькі газовики та представники близько 20 об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) обговорили «гарячі питання» напередодні старту опалювального сезону.

Підписання актів розмежування з АТ «Волиньгаз», що є прямою вимогою законодавства головна тема зустрічі виконавця комунальної послуги, газової компанії та управителів луцьких багатоповерхівок. Про це інформують у пресслужбі АТ «Волиньгаз». 

Зустріч за круглим столом в Департаменті житлово-комунального господарства Луцькради ініціювали представники «Волиньгаз», модератором був заступник Луцького міського голови з житлово-комунальних питань Григорій Недопад. Привід для обговорення  законодавчі зміни про газові мережі: хто обслуговує їх та хто відповідає. 

Внутрішньобудинкові газові мережі тепер може обслуговувати будь-яка компанія, яка має необхідні дозволи і яку оберуть співвласники будинку. Обслуговування мереж у багатоповерхівці здійснюється за кошти співвласників. Оператор газорозподільної мережі (ГРМ), тобто АТ «Волиньгаз», відповідає за обслуговування газових мереж низького та середнього тиску і споруди на них до межі будинку. Всі зміни щодо газових мереж передбачені такими нормативними документами як Закон України «Про житлово-комунальні послуги», «Кодекс газорозподільних систем», прийнятий держорганом НКРЕКП, Правила безпеки систем газопостачання.

«Щоб не було в Луцьку аварійних ситуацій взимку та восени чи такої, наприклад, як у Києві, то вже зараз треба почати діяти, як того вимагає закон. Бо тоді відповідати будуть представники ОСББ, а не місцева влада. Тож, ми закликаємо співпрацювати, активно підписувати акти розмежування з газовою компанією та обирати собі на ринку організацію, яка обслуговуватиме внутрішньобудинкові газові мережі у ваших багатоповерхівках, де мешкають сотні містян», – наголосив заступник Луцького міського голови Григорій Недопад.

Кодекс газорозподільних систем визначає, що газові мережі всередині багатоквартирного будинку належать його співвласникам, в індивідуальному будинку – його господареві, в офісах або в загальногромадській споруді – юридичній особі, яка є власником. Це стосується всього газового обладнання всередині або за межами будинку до точки розмежування. Для багатоповерхового житла такою точкою, як правило, є засувка на вводі газової труби в будинок.

«Наголошуємо всім, що оператор ГРМ, «Волиньгаз» не обслуговує внутрішньобудинкові системи газопостачання, як було раніше. Це зона відповідальності власника або управителя будинку. Він і відповідає за їх технічне обслуговування з певною періодичністю. Договорів з ліцензійними компаніями, які виконують  тепер ці роботи не поспішають укладати. Тому може бути велика загроза під час опалювального сезону, аварійні ситуації у висотках. З ким би не уклали власники договорів, то треба ще обов’язково укласти акти розмежування та балансової належності і експлуатаційної відповідальності сторін. Радимо не зволікати і вже вирішувати ці питання», – зазначив начальник Луцького відділення АТ «Волиньгаз» Дмитро Бонюк.

Внутрішньобудинкові газові мережі – це всі газові мережі від вентиля на вході в будинок. Тобто, всі газові труби на фасадах будинку та всередині будівлі і квартири. Для безпечної експлуатації необхідно проводити систематичну профілактику та ремонтні роботи: перевірка щільності трубопроводів та газового обладнання, ліквідація виявлених витоків газу, перевірка димових вентиляційних каналів тощо. Двічі на рік волиняни повинні подбати про те, щоб газові прилади в помешканні працювали справно - звернулись до фахівців за обстеженням, а також домовились зі спеціалістами, щоб почистили димовентканали.

«Окрім газових мереж є ще й газова плита і колонка в квартирі та будинках волинян. Нещодавно ми проводили розслідування щодо нещасних випадків. Зокрема, в Нововолинську, загинули матір і дитина. І, як виявилось, нема там договору на обслуговування, ніхто газових приладів не обстежував насправді. Продукти горіння всі потрапили в квартиру та призвели до біди. Наголошую: балансоутримувач повинен робити технічне обслуговування, не забувайте, будь ласка. Пояснюйте своїм мешканцям будинку, щоб люди знали до яких наслідків нехтування правилами може призвести», – акцентував особливу увагу начальник відділу нагляду на виробництві управління Держпраці у Волинській області Сергій Черепанський.

Раніше технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж здійснювали газорозподільні компанії, але зі змінами в законодавстві ця послуга стала ринковою. Тепер це може бути і газорозподільна компанія (наприклад, АТ «Волиньгаз»), і спеціалізовані організації, які мають дозвіл від Держпраці на проведення таких робіт.

Без актів розмежування та укладеної угоди на обслуговування мереж, АТ «Волиньгаз» не має юридичних підстав проводити їх технічне обслуговування та відповідно до правил безпеки систем газопостачання, проводити розподіл природного газу. Власники або співвласники житла мають можливість обрати ліцензовану компанію для здійснення технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж. Перш ніж обрати надавача послуги, співвласники повинні підписати акти розмежування з АТ «Волиньгаз», що є прямою вимогою законодавства.

Більше інформації та роз’яснень з приводу технічного обслуговування, ремонту внутрішньобудинкових систем газопостачання споживачі газу можуть одержати за номерами телефонів: 77-69-18 або 067 361 48 40.

 Читайте також: Лучан навчатимуть, як платити за «комуналку» зі смартфона 



 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024