ОПОРА 11 разів звернулася у поліцію через можливі порушення строків агітації з боку партій

23 Вересня 2020, 11:57
4348

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА станом на 20 вересня написали 11 заяв до правоохоронних органів щодо політичних партій – суб’єктів виборчого процесу, котрі розпочали передвиборну агітацію з порушенням строків – до реєстрації кандидатів. Тож ОПОРА просить правоохоронців перевірити законність такої передвиборної  активності з боку політичних сил.

Раніше ОПОРА повідомляла про появу зовнішньої реклами політичних партій, встановлення агітаційних наметів та поширення з них друкованої агітаційної продукції у різних населених пунктах на теренах Волинської області.

Нагадаємо, що відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандитата, організацію партії – суб'єктів виборчого процесу. Формами передвиборної агітації є розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами (п. 6 ч. 1 ст. 51 Виборчого кодексу України), розповсюдження виборчих листівок, плакатів та інших друкованих агітаційних матеріалів чи друкованих видань, в яких розміщено матеріали передвиборної агітації (п. 5 ч. 1 ст. 51 Кодексу).

А також встановлення агітаційних наметів (п. 9 ч. 1 ст. 51 Кодексу).  До передвиборної агітації також належить використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знака, девізу) або логотипів партії - суб’єкта відповідного виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів відповідного виборчого процесу (ч. 5  ст. 51 Виборчого кодексу України).

Разом з тим, Виборчий кодекс передбачає, що політична партія стає суб’єктом виборчого процесу з моменту висування кандидатів на відповідних виборах (п. 3 ч. 1 ст. 22), а передвиборну агітацію може розпочати наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (ч. 1 ст. 52).

Висування кандидатів

У Волинській області станом на 20 вересня близько 10 партійних організацій уже провели конференції чи з’їзди, у ході яких відбулося висування кандидатів у депутати різних рівнів рад, а також кандидатів на посади міських, сільських та селищних голів. Представники Громадянської мережі ОПОРА відвідали більшість із цих заходів.

Першою організувала конференцію політична партія «Громадянський рух «Свідомі». Захід відбувся 15 вересня, у ході якого висунули кандидатів у депутати Луцької міської і Боратинської сільської рад та кандидата на посаду Луцького міського голови на перших місцевих виборах. Перед початком заходу поблизу місця його проведення встановили намет із символікою партії, звідки поширювали інформаційний бюлетень під назвою «Газета твого міста». Разом з тим, у приміщенні РЦ «Промінь», де відбувалась конференція, серед делегатів та запрошених на конференцію розповсюджували й іншу друковану продукцію та захисні маски із символікою партії.

16 вересня партійну конференцію провела Ківерцівська районна організація політичної партії Народний Рух України. Під час заходу висунули кандидатів у депутати Ківерцівської міської ради та на посаду Ківерцівського міського голови, а заразом і кандидатів ц ще дві селищні громади. Зауважимо, що цей захід представники ОПОРИ не відвідали, а дізнались про його проведення з офіційного сайту Народного Руху України. Відповідну інформацію підтвердили представники Ківерцівської міської територіальної виборчої комісії. А про результати висування кандидатів опублікували інформацію також на сторінці «Народний Рух України Волинь» у мережі Facebook.

17 вересня у Луцьку відбулося партійні конференції із висування кандидатів обласних осередків двох політичних партій – Всеукраїнського об’єднання «Свобода» та «Голос». Зауважимо, що тут перед заходами у приміщення, де відбувались заходи, не поширювали друкованої продукції. Під час партійних конференцій також презентували списки осіб, які балотуватимуться до складу різних рад та змагатимуться за посади міських, сільських, селищних голів.


18 вересня у Луцьку, в Палаці учнівської молоді, відбулась конференція з висування кандидатів Волинської обласної організації політичної партії Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина». Захід відбувся без розповсюдження друкованої агітаційної продукції за дистанційної участі у заході лідерки партії Юлії Тимошенко. Під час конференції партійці висунули понад тисячу представників в різні ради на Волині.

В цей же день в обласному центрі Волинської області, зокрема, в Палаці культури міста Луцька, відбулась партійна конференція із висування кандидатів партії «За майбутнє». Учасники заходу отримували брендовану продукцію – пакет, папку, блокнот, ручку, листівку та партійні газети «За майбутнє». У ході заходу представили понад півтори тисячі кандидатів у депутати та на посади голів до рад різних рівнів.

Агітація з недотриманням строків

Після проведення відповідних партійних конференцій на території Волинської області  продовжувала розміщуватися зовнішня реклама зі згадками усіх перерахованих партій, окрім партії «Голос». Тож представники Громадянської мережі ОПОРА звернулися до правоохоронців із проханням перевірити законність наявної зовнішньої реклами, намету однієї з партій та поширення друкованої продукції з ознаками агітації.

Зокрема, у Луцьку станом на 16 вересня було розміщено понад 15 білбордів на користь партії «Громадянський рух «Свідомі». Частина із них містять логотип та назву партії, а частина – ще й фото лідера політсили та першого номера у списку на виборах депутатів Луцької міської ради Андрія Покровського.

19 вересня у селі Рованці Луцького району представник ОПОРИ виявив білборди на користь партії «За майбутнє». Один із них містив фото лідера партії та гасло «За майбутнє Волині Ігор Палиця», інший – колаж із п’ятьма народними депутатами від Волині та надписом «За майбутнє Волині». Ідентичний білборд виявив представник ОПОРИ в селищі Маневичі на вул. Луцькій. Окрім того, білборди із гаслом «За майбутнє рідної землі» виявили у селищі міського типу Шацьк та місті Нововолинськ. У Луцьку представник ОПОРИ виявив низку білбордів із надписом «За майбутнє успішної країни. Приєднуйся», встановлених на користь цієї ж політичної сили.



Також 19 вересня у селі Підгайці Луцького району виявили білборд із гаслом «Волинь. Моя Батьківщина», який також містив стилізоване серце – частину логотипу ВО «Батьківщина». А у місті Луцьку було виявлено білборд та сітілайт із зображенням потенційної кандидатки на посаду Луцького міського голови від ВО «Батьківщина» Ірини Чебелюк і логотипом партії. Сітілайт містив інформацію про тираж – 7 штук, а білборд – 5 штук.




Того ж дня на вулиці Луцькій у місті Нововолинську виявили білборд на користь потенційного кандидата на посаду міського голови Андрія Бадзюня, котрий містив логотип політично партії «Свобода». Натомість у Луцьку на центральній площі міста встановили намет ВО «Свобода», звідки поширювали партійні газети.

Разом з тим, 17 вересня, на вул. Чкалова у м. Ківерці представник ОПОРИ зафіксував білборд, який містив назву та емблему партії Народний Рух України. Тож щодо вказаного факту він також написав заяву до Ківерцівського райвідділу поліції.

Стосовно усіх цих фактів представники ОПОРИ подали станом на 20 вересня 2020 року 11 заяв до поліції.

Нагадаємо, що 18 вересня у Луцьку кореспондентку видання «Точка Опори» не допустили на партійну конференцію Волинського обласного осередку партії «Слуга народу».

Відповідно до статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення  проведення передвиборної агітації поза строками - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від п'ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує на тому, що організації партій, які виснули своїх кандидатів на місцевих виборах повинні утриматися від ведення агітації до реєстрації таких кандидатів відповідними територіальними виборчими комісіями, однак оцінку правомірності чи неправомірності наведених у статті активностей партій  нададуть правоохоронні органи та суди.

Довідково:

Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024