Холмська Чудотворна ікона Богородиці – перлина нашого міста, – Дмитро Глазунов

21 Вересня 2020, 13:56
3988

Цього року минає 20 літ, як Музею Волинської ікони подарували Холмську Чудотворну ікону Божої Матері. Є відомості про те, що цей, один із найдавніших у світі богородичих образів, написаний євангелістом Лукою в 11 столітті.

Ікона багато разів потрапляла у скрутне становище: її топили, бомбили, нищили, вивозили, однак вона була врятована. І 2000 року її подарувала музею, дочка священника Надія Горлицька, в сім'ї якої багато літ таємно зберігалася святиня. А 2018 року благодійний фонд «Рідна Волинь», який Дмитро Глазунов очолює вже декілька років, долучився до створення нової історії Холмської Чудотворної ікони Божої Матері і подарував музею картину волинського художника Володимира Жупанюка «Ікона Холмської Чудотворної Богородиці в подіях і фактах».

«Наразі ця робота зберігається в музеї поруч із оригіналом. Хочу, щоб лучани знали унікальну історію і цінували це надбання українського народу. Холмська Чудотворна ікона Богородиці, Луцький замок – це перлини нашого міста, які створюють його туристичну привабливість», – зазначив Глазунов.

У 2015 році за збереження та реставрацію Холмської Чудотворної ікони Богородиці благодійний фонд «Рідна Волинь» присвоїв музею премію імені Бориса Клімчука, яку Дмитро Глазунов вручив завідувачу Тетяні Єлісєєвій на урочистих зборах.

«Ми з сім'єю часто відвідуємо цей музей. В рамках програми нашого фонду «Мистецька терапія» за участю Заслуженого діяча мистецтв України Віталія Іваницького організовуємо в музей екскурсії для бійців АТО/ООС, які проходять реабілітацію в обласному госпіталі інвалідів, адже описано понад 700 чудес порятунку і зцілень після молитви біля цієї ікони. Благодійний фонд «Рідна Волинь» і я особисто вітаємо волинян із Різдвом Пресвятої Богородиці, яке щороку святкується 21 вересня», – зауважив Глазунов.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром