Мантії, халати та промови: як першокурсники Лесиного вишу давали присягу

18 Вересня 2020, 19:45
5199

На стадіоні спорткомплексу Східноєвропейського (майже Волинського) національного університету імені Лесі Українки 18 вересня було незвично людно. Більше тисячі викладачів, студентів та їх родичів знехтували карантинними вимогами, щоб долучитися до важливого дійства – інавгурації першокурсників.

Чорні мантії з жовто-синіми хустинками або бордовими накидками, білі халати студентів-медиків і золотий блиск деканських та ректорських регалій додавав урочистості, попри хаос, який виник поки всі неспішно займали стільчики. Останні, до слова, стояли на відстані близько метра один від одного, створюючи ілюзію соціальної дистанції.


Читайте такожТемпературний скринінг  і маски на перервах: як відбуватиметься навчальний процес в СНУ

Цьогоріч лави СНУ поповнили 1326 першокурсників та 850 магістрів, більшість із яких під бадьорі хіти 80-х заповнили футбольне поле, частину бігової доріжки та бокові трибуни в очікуванні урочистої посвяти у студенти.

Також цього року вперше набрали студентів на новий медичний факультет. Їхні білі халати легко привертали увагу серед чорних мантій. Першокурсники в білому, окрім традиційної студентської присяги, складали також особливу присягу студентів-медиків.


Читайте такожНовий рекорд і тисячі заяв: у виші Лесі Українки підбили підсумки вступної кампанії 

А поки всі розсідалися, одна зі студенток влаштувала сольний перформанс під музику, яка лунала з колонок, чим неабияк розвеселила присутніх.



На сцену, змонтовану спеціально для цієї події посеред бігової доріжки, піднялися ведучі. Хлопець і дівчина розповіли присутнім, для чого ж ті зібралися, привітали новоспечених студентів із вдалим вибором університету та оголосили список запрошених гостей, які протягом усього свята по черзі говорили «напутнє слово» першокурсникам.

Після того як пролунав гімн України, присутні вшанували пам’ять загиблих воїнів те героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання, а кілька студентів понесли квіти до Меморіалу вічної слави. Тоді на сцену викликали двох студенток, – у чорній мантії та білому халаті – які й зачитали тексти присяг. Спочатку тихо, а потім все голосніше над стадіоном залунало багатоголосе «присягаю!».






Як люблять повторювати на різних заходах, де присутнє духовенство, все добре починається з молитви, тож інавгурація теж розпочалася з 10-хвилинного молебню та освячення студентів. Настоятель храму Софії Премудрості – Божої Східноєвропейського національного університету Віктор Пушко привітав від себе та від митрополита Михаїла хлопців та дівчат із початком нового етапу в житті.






Далі слово надали ректору Анатолію Цьосю, який знову підкреслив необхідність перейменування закладу.

«Ми живемо на древній волинській землі, назва якої не мінялася протягом століть. Волинська земля виховала достойних осіб, які стали окрасою нашого суспільства. Волинська освітня традиція мали велику історію, яка зародилася за княжих часів, розвинулася в братських школах, волинській вищій гімназії і реалізувалася створенням Луцького педагогічного інституту, який переріс у Волинський національний університет. І вже за два три тижні ми офіційно повернемо нашому університету цю назву», – зазначив ректор.

Читайте такожСхідноєвропейський національний університет матиме іншу назву

Також Анатолій Цьось із гордістю перерахував усі досягнення науково-педагогічного колективу закладу за останній рік, зазначив наукові здобутки у різних галузях, відзначив швидкий розвиток університету згідно з різними рейтинговими списками та впровадження елементів дуальної освіти (коли студент навчається не тільки на парах, а й на виробництві).

«Я вам щиро дякую, що ви обрали саме Волинський державний університет імені Лесі Українки. Я вам обіцяю, що ми разом із колегами-викладачами зробимо все можливе й неможливе, щоб ви отримали якісну освіту. Але пам’ятайте – будь-яка велика справа починається з малих кроків. Якщо ви хочете бути успішними, якщо ви хочете в майбутньому змінити Україну і світ, вам треба вчитися, треба здобути якісну освіту, а це залежить від вас», – підсумував Анатолій Цьось.

Привітала студентів з початком навчання й голова Волинської обласної ради Ірина Вахович. У своїй промові вона не втратила можливості натякнути на майбутню плідну співпрацю між Волинським національним університетом та Луцьким національним технічним університетом, якщо вона стане ректоркою останнього.

Читайте також: Східноєвропейський університет піднявся на 92 позиції за рік

Перерву між урочистими промовами посадовців заповнили енергійним виступом команди чарлідерок СНУ, а відразу після цього до мікрофону вийшла начальниця управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації Людмила Плахотна. Вона лише коротко привітала першокурсників та побажала їм успіхів на шляху до мети.





На інавгурації не обійшлося без нагород. Відзначили преміями та грамотами студентів, які отримали найвищий рейтинговий бал, найкраще здали ЗНО або брали активну участь у громадському житті міста.

На завершення секретами успіху поділився засновник IT-компанії «InternetDevels» Віктор Левандовський, основною порадою якого було відкинути лінь і працювати попри все. А після нього коротку промову виголосив голова студради університету Андрій Данилюк. У кінці він зробив те, чого, скоріш за все, чекали всі першокурсники від початку – підкинув угору свою студентську «шапку». Слідом за нею в небо полетіли і всі інші головні убори.

Читайте такожНавчання на лікаря в Луцьку: все, що потрібно знати абітурієнту



























1









 

Текст і фото Оксана КАШТАЛЯН
 

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром