У Луцьку відкрили інформаційну таблицю, присвячену найдавнішому сатиричному твору «Пашквіль»

13 Вересня 2020, 13:32
Інформаційна таблиця, присвячена найдавнішому сатиричному твору «Пашквіль» 4666
Інформаційна таблиця, присвячена найдавнішому сатиричному твору «Пашквіль»

У Луцьку на площі Ринок відкрили інформаційну таблицю, що присвячена найдавнішому сатиричному твору в українській літературі «Пашквіль».

Відбулося це 12 вересня з нагоди Дня міста Луцька. Про це повідомляє Луцька міська рада.

Цей сатиричний вірш написала Олена Копоть, дружина волинського шляхтича Яна Жоравницького у травні 1575 року.

Відкриття інформаційної таблиці розпочав Луцький кликун, після чого він продекламував сатиричний вірш «Пашквіль». Також усі присутні дізнались історію твору від доцента кафедри нової та новітньої історії України Волинського національного університету імені Лесі Українки, кандидата історичних наук, професора Володимира Пришляка.

Читайте також: У Луцьку відкрили виставку робіт учасників міжнародних пленерів «Луцький замок»

До слова, передісторія написання «Пашквілю» стосувалася конфлікту між двома своячками – дружинами братів Жоравницьких. Старший із них – луцький ключник Олександр був одружений із донькою скандального луцького війта, а згодом – священника Івана Борзобагатого-Красенського Ганною. Жінка не вирізнялася особливою вродою. Одначе пихи й необґрунтованої впевненості їй було не займати.

Саме тому й дратувала її молода і красива своячка Олена. Якраз після чергової хвилі образ від Борзобагатянки, Олена і написала висміювальний вірш, де подала моральний портрет своєї кривдниці. Зброя рими виявилася такою гострою, що вразила не тільки її, а й усю родину Борзобагатих і Олександра Журавницького. Вразила так боляче, так влучно, що не треба було братися за шаблю.




 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром