Що робити, якщо на айфон потрапила вода: рятуємо коштовного «потопельника»

10 Вересня 2020, 17:50
Фото ілюстративне 5173
Фото ілюстративне

Під час сезону дощів власники девайсів стикаються з тим, що на телефон потрапляє волога: злива, бризки з авто, або пристрій випадково випадає з кишені у калюжу. 

Чи слід щось робити з айфоном, коли на нього потрапляє вода, адже виробник заявляє високий ступінь захисту від неї – на iPhone 12 Pro це IP68? 

Ознаки потрапляння води в айфон

При помірному потраплянні вологи на девайс (бризки, краплі), нічого не відбудеться, адже нові моделі захищені від вологи. iPhone 11 Pro та Pro Max мають рівень захисту від води IP68 за стандартом IEC 60529. Тобто виробник заявляє, що девайс витримає занурення під воду на 4 метри на півгодини. Показники «дванадцятки» певно будуть такими самими чи покращеними. 

«Згідно з попередніми даними, що є у відкритому доступі, вся четвірка iPhone 12 матимуть рівень захисту IP68», – повідомляють експерти.

Та усе ж мокрий контакт не завжди проходить непомітним для власників девайсів. Певні неполадки видно відразу, інші – даються в знаки через певний час. Простими словами, якщо вода не закоротила схеми, вона стає причиною ржавіння мікродеталей, тобто поступово псує девайс.

Основні ознаки невдалого контакту з водою:

  • Не вмикається

  • Не заряджається

  • Дуже нагрівається

  • Плями на екрані

  • Хрускіт кнопок

  • Інші точкові несправності

Що робити, коли iPhone впав у воду

Попри те, що виробник заявляє 30 хвилин «купання», потрібно якомога швидше дістати пристрій з води. Тільки не кидайте телефон у склянку з рисом, який начебто має витягувати вологу з мікросхем, так ви вкоротите життя вашому «потопельникові» і вимушені будете з ним попрощатися.

Перша допомога полягає у тому, що девайс потрібно вимкнути, протерти м’якою серветкою та дочекатися остаточного висихання. Умільці можуть розібрати корпус та від’єднати акумулятор, щоб волога краще підсохла. 

Зайву вологу витрушують з айфону, тримаючи його у руках роз’ємом для зарядки Lightning до низу, і трохи постукують ним об долоню. 

Легким потоком повітря з фену також можна прискорити висушування води. Та не кладіть промоклий девайс на батарею. 

У будь-якому разі краще звернутися до сервісного центру за послугою сушіння айфону, навіть якщо це новий суперзахищений iPhone 12, деталі про який розміщені тут: https://eldorado.ua/smartfon-apple-i-phone-12-64gb-black/p71299903/.

Варто пам’ятати, що стійкість до вологи та бризків – перемінна характеристика, й з часом цей показник погіршується через природний знос пристрою. А пошкодження, які викликає вода не є гарантійним випадком.

Як не варто експериментувати з айфоном (що не можна робити):

  1. Плавати з девайсом, пірнати на глибину, купатися у ванні;

  2. мити його під водою з крана, у душі;

  3. ходити до бані;

  4. навмисно занурювати девайс у рідину.

Також потрібно слідкувати за тим, щоб всередину телефона не потрапляли інші рідини – сонцезахисний крем, дезінфекційні засоби, парфуми, олія. 

Після такого контакту айфон потрібно не просто сушити, а чистити за спеціальною інструкцією чи віддавати до сервісного центру.

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром