До 150 річниці Лесі Українки у Луцьку відреставрують «Будинок Косачів»

06 Вересня 2020, 09:21
Нарада 3169
Нарада

В рамках відзначення 150-річного ювілею відомої української поетеси запланували проведення реставрації садиб, пов’язаних з життям та літературною діяльністю Лесі Українки та родини Косачів.

Таке рішення прийняте на засіданні Організаційного комітету з підготовки та відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки, яке відбулося 3 вересня 2020 року під головуванням Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка. Про це інформують у Волинській ОДА.

На обласному, так і на державному рівні будуть культурно-мистецькі заходи та міжнародні комунікаційні кампанії.

«Нарешті вийдемо за межі підходів, що збереглися ще з радянських часів та організуємо масштабний сучасний захід, З цих причин, а ще через коронавірусні реалії, ряд активностей одразу готуємо під цифрові майданчики для онлайн-перегляду», – зазначив голова оргкомітету, Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Читайте також: У Луцьку можуть побудувати льодову арену

Важливим є прийняте під час засідання Оргкомітету рішення щодо реставрації «Будинку Косачів» у Луцьку та Новоград-Волинського літературно-меморіального музею Лесі Українки, а також капітального ремонту «білого» та «сірого» меморіальних будиночків Колодяжненського літературно-меморіального музею.

Слід зазначити, що влада області вже неодноразово порушувала питання щодо необхідності проведення зазначених реставраційно-ремонтних робіт та залучення для цих цілей кошів з державного бюджету, позаяк роботи потребують значних фінансових затрат, що є непосильним для обласного бюджету.

До слова, садиби Лесі Українки у селі Колодяжне Ковельського району («Сірий та Білий будинки Косачів») – пам’ятка історії національного значення, що взята під охорону держави відповідно. Наразі внаслідок тривалої експлуатації та дії природних факторів меморіальні будиночки перебувають у незадовільному стані.

Волинський краєзнавчий музей у 2019 році виготовив документацію на «Реставраційно-ремонтні роботи пам’яток культурної спадщини «Білого та Сірого будинків Косачів» в с.Колодяжне. Проєкт пройшов експертизу ДП «УКРДЕРЖБУДЕКСПЕРТИЗА» та погоджений Міністерством культури України у грудні 2019 року. Робочий проєкт передбачає поведення комплексу заходів з покращення технічного стану об’єктів та їх фізичного збереження в існуючому вигляді, які не зачіпають історичної сутності та не змінюють характеристик властивостей, які є предметом охорони пам’яток.

Читайте також: У Луцьку обговорили реконструкцію підземель під баштою Чарторийських

Проведення реставраційно-ремонтних робіт потребує і «Будинок Косачів» у Луцьку, Житловий будинок XVIII ст. – пам’ятка архітектури місцевого значення. Внаслідок того, що ділянка на якій розташований будинок, знаходиться на рові колишнього Окольного замку, споруда перебуває в незадовільному стані (тріщини та руйнація несучих стін, замокання підвалин, фасаду). Станом на 2020 рік існує потреба у перекритті даху, гідроізоляції фундаментів та облаштування фасаду.

Слід зазначити, що підготовча робота до відзначення в області у 2021 році 150-річчя від дня народження Лесі Українки ведеться на Волині ще з початку цього року. Зокрема, в області утворено відповідний Організаційний комітет з підготовки та відзначення в області юввілею Лесі Українки. Окрім того, обласною державною адміністраціє розроблена Регіональна програма з відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки, яка подана на затвердження Волинській обласній раді.
На переконання голови облдержадміністрації Юрія Погуляйка, проведення комплексу культурно-мистецьких та просвітницьких заходів має велике значення для відродження української культури, утвердження її самобутності та неповторності.

«Це прояв шани до невмирущого таланту геніальної дочки українського народу Лесі Українки. Це прекрасний привід для прочитання, переосмислення та сучасної інтерпритації її літературної спадщини, яка єднає українців як за кордоном, так і на теренах рідної батьківщини посередництвом культурних надбань», – переконаний Юрій Погуляйко.

Підписуйтеся на сторінку Район.Ковель у Facebook та слідкуйте за Instagram «rayon.kovel», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром