Напередодні виборів потенційні волинські кандидати активізували «благодійну діяльність»

04 Вересня 2020, 14:47
Фото ілюстративне 4896
Фото ілюстративне

Протягом серпня зафіксували окремі прояви «благодійної діяльності» з боку представників партій на Волині. Найбільшу кількість випадків «благодійності» зафіксували від представників партії «За майбутнє» Ігоря Палиці та Ірини Констанкевич.

Про це інформують представники громадянської мережі ОПОРА.

На сайті фонду «Тільки разом», засновником якого є чинний нардеп від Луцька і лідер партії «За майбутнє» Ігор Палиця, а також у місцевих ЗМІ було виявлено понад 10 публікацій про підтримку від імені фонду та його керівника спортивних змагань, мистецьких заходів та окремих категорій населення. Також про благодійний фонд згадується і на офіційному сайті Ірини Констанкевич.  

6 серпня на сайті БФ «Тільки разом» опубілкували ефір телеканалу «Аверс» із представницею фонду, в якому йшлося про різні прояви благодійності, спрямовані на підтримку стріт-арт фестивалю «LutskWallKing», створення інклюзивного ХАБу та проведення інклюзивних мистецьких вікендів «Простір дії».

7 серпня на сайті народної депутатки України Ірини Констенкевич опублікували матеріал про те, що від фонду листоноші у виборчому окрузі №23 отримали велосипеди. Аналогічний матеріал 10 серпня з'явився на сайті фонду. У ньому зазначено, що передала велосипеди народна депутатка України Ірина Констанкевич.

13 серпня на сайті видання «Волинські новини» виявили публікацію «Сучасний та яскравий: у Маневицькому районі облаштували дитячий майданчик». Кошти на його встановлення у сумі 80 тисяч гривень надав БФ «Тільки разом».

Кілька матеріалів на сайті благодійного фонду були присвячені темі спортивних змагань, де фонд виступає одним зі спонсорів.

Також 13 серпня у Турійській районній газеті «Народне слово» вийшла публікація «Вячеслав Рубльов: «Працюємо спільно з фондом «Тільки разом» для добробуту турійчан». У ній розповідають про проєкти, реалізовані спільно депутатом і фондом, які були втілені у червні та липні. Йдеться загалом про 290 тис. грн. Кошти спрямовували для придбання спортінвентарю у школах сіл Мокрець, Бобли та Обенижі, інвентарю для комп’ютерного класу школи села Туропин та проектора для однієї зі шкіл Турійська. Також у публікації зазначають, що придбали одяг для художнього колективу села Годовичі та оновили стільці будинку культури у селі Новий двір. Розповідається у матеріалі й про плани – залучення коштів фонду для доукомплектування дитячого майданчика села Купичі та ремонту клубу у селі Блаженик.

20 серпня у Локачинській районній газеті «Селянське життя» у рубриці «інтерв'ю» опублікували матеріал «Про проекти, децентралізацію та співпрацю». Йдеться про інтерв'ю із Василем Демидюком, котрий є заступником Затурцівського сільського голови. У більшості розмова стосується співпраці громади із нардепом Вячеславом Рубльовим та Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом». Василь Демидюк розповідає про низку проектів на яких залучали кошти фонду протягом останніх п'яти років – придбання засобів для фельшерсько-акушерських пунктів, шкіл, будинків культури, бібліотек. Загалом зазначається, що мова йде про 94 об'єкти у районі.  Також є згадка про залучення кошів на боротьбу із коронавірусною пандемією. До того ж, інтерв'юер озвучує, із якими запитами продовжують звертатися до фонду.

20 серпня на сторінці потенційного кандидата на посаду Нововолинського міського голови від партії «За майбутнє» Бориса Карпуса з'явилося повідомлення про ініціативу з автобусом. Зокрема, зазначається, що потенційний кандидат спільно з фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» та командою «За майбутнє» у місті запустили пільговий автобус для незахищених категорій населення, обклеєний логотипами партії «За майбутнє» та БФ Ігоря Палиці «Тільки разом». Скористатися автобусом можуть усі охочі, хто має дачу на Бузі або біля 9-ої шахти. Курсуватиме транспорт у вівторок, п’ятницю, суботу та неділю. Про цю ініціативу написало 20 серпня інтернет-видання «Нововолинський інформаційний портал».

Про інший благодійний фонд – «Патріоти Волині», засновником якого є чинний народний депутат Степан Івахів та потенційний кандидат до Волинської обласної ради від партії «За майбутнє», згадувала секретар Ковельської міської ради та потенційна кандидатка у депутати Віра Федосюк. У розміщеному на сайті міської ради інтерв'ю, вона згадує, що завдяки співпраці з фондом у місті було побудовано унікальний комплекс для занять футболом. 

Ще один натяк на «благодійність» виявили 12 серпня на сайті Волинської обласної організації ВО «Батьківщина». У дописі йдеться, що депутати Маневицької районної ради – представники партії ВО «Батьківщина» Людмила Веремчук, Руслан Тимчук, Галина Байцим, Володимир Поторась спільно з депутатом обласної ради Людмилою Кирдою благодійними внесками долучилися до збору коштів на закупівлю кисневих концентраторів для районної лікарні, а голова фракції ВО «Батьківщина» у Колківській ОТГ Леся Гарміда придбала чотири одноразові захисні костюми для сімейного лікаря. Окрім того, 26 серпня тут розмістили новину про те, що представники Володимир-Волинської районної організації ВО «Батьківщина» допомогли організувати художній благодійний пленер.

Нещодавно, 26 серпня, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) надало роз'яснення стосовно права політичних партій здійснювати благодійну діяльність: політичні партії під час провадження статутної діяльності не можуть використовувати свої майно та кошти на благодійну діяльність. Благодійна допомога в період виборчого процесу не повинна надаватись від імені політичної партії або будь-яким чином пов’язуватись із її діяльністю. Благодійна допомога від партії в період виборчого процесу містить ознаки непрямого підкупу виборців. Вона передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років або від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років (ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України).

Нагадаємо, що виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня місцевих виборів – 5 вересня.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром