Лучан просять вчасно платити за «комуналку»: «Луцьктепло» недоотримало 175 мільйонів гривень

03 Вересня 2020, 16:29
Фото ілюстративне 3117
Фото ілюстративне

Аномально тепла зима вплинула на істотне зменшення обсягу відпуску теплової енергії, а отже, скоротилися і доходи. У порівнянні з опалювальним сезоном 2019-2020 років, підприємство «Луцьктепло» недоотримало близько 175 мільйонів гривень.

Зокрема, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 1082 про здійснення перерахунків у зв’язку із зміною ціни природного газу, яка носила рекомендаційний характер, Луцька міська рада спільно з підприємством прийняли рішення про її виконання і через відповідні коригувальні коефіцієнти, зробило знижку для населення на понад 91 мільйон гривень. Про це йдеться на сайті ЛМР.

Тобто, нормальне проходження опалювального сезону могли гарантувати лише споживачі, вчасно і повністю розраховуючись за спожиті послуги. І навіть за високого рівня розрахунку лучан підприємство було змушене «балансувати на межі».

Несприятливим чинником, який також вплинув на платіжну спроможність та дисципліну споживачів стала епідемія в Україні коронавірусної хвороби COVID-19. Підприємство відчуло на собі «відкладання платежів» споживачами, що призвело до важкого рішення – перехід на триденний робочий тиждень. Це вплинуло й на зменшення темпів підготовки до опалювального сезону, а також на виконання ремонтних робіт на теплових мережах з відхиленням від Графіка припинення подачі гарячої води у зв’язку з профілактичним ремонтом теплових мереж.

В міжсезоння ж, коли підприємство надає лише послугу з гарячого водопостачання, а витрати на приготування гарячої води є більшими, ніж дохід від її реалізації, ще більш гостро стала інша досі неврегульована державою проблема – оплата підприємствами теплокомуненерго послуги з розподілу природного газу. Непередбачені чинним тарифом додаткові витрати стали непосильним тягарем для ДКП «Луцьктепло».

Більше того, ситуацію ускладнює законодавча неврегульованість питання переходу на нові економічно-обґрунтовані тарифи в період дії заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби. В умовах, коли центральна влада не переймається проблемами тепловиробників, а місцева влада не в силах витримувати таке фінансове навантаження, підприємство буде спускатися у ще глибшу боргову яму.

Відтак, крайній місяць з підготовки до опалювального сезону 2020-2021 років підприємство розпочинає не лише з тримісячною заборгованістю із заробітної плати, а й ризиками невиконання інших фінансових зобов’язань, зокрема: обслуговування боргу перед НАК «Нафтогаз», який становить близько 220 млн грн, включаючи 50 млн грн штрафних санкцій, оплата електроенергії, оплата послуг з розподілу природного газу перед АТ «Волиньгаз.

На сьогодні заборгованість лучан за послуги ДКП «Луцьктепло» складає приблизно 92 мільйонів гривень.

«З повагою та шаною ми ставимось до тих людей, які віддають останнє за комуналку та з розумінням до тих, в яких через важкі обставини в даний час немає можливості її оплатити. В першу чергу, наше звернення адресоване людям, які мають можливість оплатити, але не роблять цього. Саме через цих споживачів підприємство не в силі розрахуватись за енергоносії, а сума штрафних санкцій за невчасно оплачений природній газ постійно збільшується»

Шановні лучани, пам’ятайте, що оплата комунальних послуг не привілей, а обов’язок. Від цього залежать не тільки гідні умови праці наших працівників. Від цього в першу чергу залежить наявність та якість послуг у ваших оселях, оселях ваших батьків, дітей та рідних», – йдеться на сайті.

Читайте такожУ Луцьку говорили, чи можуть повернути єдину платіжку за газ

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39