У Луцькраді просять підтримати законопроєкти підприємців, які спонукатимуть вийти з тіні

28 Серпня 2020, 14:57
Алла Надточій 3485
Алла Надточій

Луцька міська рада звернулася до уряду, Верховної Ради України та Президента з проханням підтримати законопроєкти, які сприятимуть спрощенню ведення малого бізнесу.

Проєкт рішення та прохання підприємців 28 серпня під час сесійного засідання озвучила депутатка міської ради Алла Надточій. Про це пише Конкурент.

Вона пояснила, що у зв’язку з прийняттям та впровадженням в дію законів України № 128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та № 129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» значно погіршились умови ведення малого бізнесу.

Вищевказані закони очікуваних результатів з детінізації цих сфер економічної діяльності, легалізації такої діяльності, збільшення зайнятості та доходів бюджету не відбулося. Навпаки, зросла кількість перевірок податкових органів, збільшилися витрати на обслуговування касових апаратів у легального бізнесу, скоротилася кількість платників єдиного податку, а тіньова частина бізнесу не легалізувалася через збільшення адміністративного тиску та необґрунтовані штрафи.

Тож просила колег підтримати звернення до центральних органів влади щодо змін до законодавства, які розроблялися у тісній співпраці з малим та середнім бізнесом. Ініціативу депутатський корпус підтримав.

Подаємо текст звернення:

Звернення

до Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Президента України щодо прийняття нормативно-правових актів, які сприятимуть спрощенню ведення малого бізнесу

На сьогоднішній день підприємці міста Луцька стурбовані ситуацією, яка склалася в місті Луцьку та Волинській області у зв’язку з прийняттям та впровадженням в дію законів України № 128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та № 129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг».

Цими законами для всіх платників єдиного податку 2,3 та 4 груп передбачена фіскалізація розрахункових операцій та розширення переліку виду діяльності, для яких застосування розрахункових операцій є обов’язковим. Це значно погіршить умови ведення підприємницької діяльності фізичними особами-підприємцями; розширить можливості для контролюючих органів щодо корупції та здирництва. Водночас суттєво збільшаться витрати підприємців на придбання, запровадження та забезпечення функціонування реєстраторів розрахункових операцій, касової дисципліни, обліку та звітності. Усі ці витрати будуть закладені у собівартість товару і як наслідок – прогнозований ріст відпускних цін.

В Верховній Раді зареєстровані законопроекти №3853-1 та №3853-2, які розроблялись в тісній взаємодії з малим бізнесом та покликані вивести з тіні підприємців та заохотити їх працювати офіційно та чесно.

Прийняття одного з вищевказаних законопроектів сприятиме спрощенню ведення малого бізнесу та податкового адміністрування, зменшенню податкового тиску на суб’єктів господарювання з боку контролюючих органів, створенню умов для детінізації малого бізнесу в Україні та стимулів до нарощування підприємницької активності, бізнес-ініціатив та свобод підприємницької діяльності незалежно від політичної та економічної ситуації, що в цілому забезпечить оздоровлення та посилення конкурентоспроможності економіки України.

Ми, депутати Луцької міської ради, враховуючи інтереси підприємців нашого міста просимо Кабінет Міністрів України, Верховну Раду України, Президента України посприяти у прийнятті одного із законопроекті №3853-1/№3853-2, прийняття яких значно спростить ведення малого бізнесу як для підприємців міста Луцька так і для усіх підприємців України.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром