У Новоставі, Баєві та Цеперові відзначають престольне свято

28 Серпня 2020, 12:44
Церква села Баїв 5783
Церква села Баїв

28 серпня християни східного обряду відзначають величне свято Успіння Пресвятої Богородиці.

Особливим цей день є для жителів Новостава, Баєва та Цеперова – адже тут в цей день відзначають престольне свято. Про це повідомили на сайті громади.

Свято-Успінська церква села Баїв має дивовижну історію. Цьогоріч ця архітектурна пам’ятка відзначає свій 145-річний ювілей – церква була зведена у далекому 1875 році. Свого часу у селі був дерев’яний храм Козьми і Даміана, до якого сходилися віряни з усіх навколишніх сіл, в тому числі Ратнева і Оздова. Дійшло до того, що церква не змогла помістити усіх парафіян, тому вирішили спорудити нову, під яку почали розчищати місце. На одному зі зрубів чоловіки помітили лик Пресвятої Богородиці. Старожили села побачили у цьому добрий знак: саме на цьому місці і має постати Божа обитель. Святиню будували на кошти прихожан з допомогою священика Філарета Ковальського.

За переказами ікони, що зберігаються у Свято-Успінській церкві Баєва – чудотворні, а сам храм не раз дивним чином рятував село у воєнні роки. До прикладу, коли під час війни поляки палили село вщент згоріли усі хати, загинула 101 людина, а церква вціліла. Розповідають, що польські солдати, які зайшли у церкву, побачили залишений молитовник польською мовою, ймовірно це і врятувало храм від знищення.

Існує ще багато легенд та переказів про дива, які траплялися у Баївському храмі – відбуваються вони і нині з людьми, які приходять із вірою та щирою молитвою.

Свято-Успенська церква села Новостав є одним з найдавніших храмів не тільки Волині, а й України, адже побудована у 1681 році. Цікава історія церкви. За переказами, на цьому місці колись був дрімучий ліс. І якось у ньому заблукала донька знатного пана. Саме тут на пагорбі, біля річки Чорногузки, її і розшукали. Пан звелів побудувати на цьому місці капличку, згодом у 1681 році тут з’явився храм. Саме ця дата вирізьблена на дубовій балці у вівтарній частині храму.

Свято-Успенська церква у Новоставі вражає своєю величчю та красою. Храм має сім куполів, які символізують сім Таїнств Церковних – Хрещення, Миропомазання, Покаяння, Причасті, Шлюб, Соборування та Священство, а також сім ангельських чинів – Михаїла, Гавриїла, Уриїла, Селафіїна, Ієгудеіїла, Варахіїла, Ієреміїла, у плані церква має форму хреста.

XX століття ознаменувалося трагічними подіями для храму. У період Великої Вітчизняної війни було знищено багато цінних експонатів – дзвонів, ікон, у тому числі тих, що були подаровані царською сім’єю російського імператора Олександра I. Дзвони, виготовлені із благородних металів, свого часу вивезли німці. Проте, за свідченням старожилів, один із дзвонів закопаний десь неподалік церкви.

За часів радянської влади храм не функціонував, лише у 1989 році церкву знову було відкрито. Сьогодні Свято-Успенський храм є справжньою духовною святинею села Новостав та місцем сили для сотень парафіян.


Читайте також:

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром