У Волинському селекційно-насінневому центрі в Лищі висадили дуби

22 Серпня 2020, 10:42
У Волинському селекційно-насінневому центрі висадили дуби 4142
У Волинському селекційно-насінневому центрі висадили дуби

На перший погляд, для Волині досить незвичним є те, що культури створюються у літній період, адже найбільш сприятливою для лісовідновлення в наших кліматичних умовах є весна. Але у Волинському селекційно-насінневому центрі не стоять на місці, а постійно шукають нові дієві способи для продуктивного вирощування лісу.

Тут висадили сіянці дуба звичайного із закритою кореневою системою. Таким садивним матеріалом  можливо проводити садіння культур протягом усього вегетаційного періоду, тобто з березня по листопад. Про це інформує пресслужба Волинського ОУМЛГ. 

«Садивний матеріал із закритою кореневою системою забезпечує високу приживлюваність навіть при висадці у літній період», – запевняє директорка селекційного центру Тетяна Неводнічик.

Стверджує таке, спираючись на багаторічний досвід підприємства у напрямку створення літніх культур. Зі слів Тетяни Леонідівни, літня посадка в вирощуванні культур дуба економить один рік, при цьому зменшується потреба у кількості доглядів за ними, так як після зрубу не допускається задерніння ґрунту на лісокультурній площі. Культури дуба створенні літньою посадкою переводяться у вкриті лісом землі зазвичай у 5-річному віці.

Тетяна Неводнічик
Тетяна Неводнічик

Посадку культур дуба звичайного таким садивним матеріалом лісоводи Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства практикують уже з 2006 року. Нині в області наявно вже близько сотні гектарів  культур дуба, створених з використанням такого садивного матеріалу. Свого часу волинські культури, створені за такою технологією, високо оцінив Гузь Микола – завкафедри лісових культур та лісової селекції Львівського національного лісотехнічного університету України.

Садивний матеріал дуба звичайного з закритою кореневою системою в контейнерах – за французькою технологією – ДП «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр» вирощує  з 2005 року. До речі, перші в Україні. Щорічний об’єм вирощування – 100-200 тисяч штук сіянців. Сіянці використовуються як для посадки культур, так і для проведення доповнень та ремонтів культур.

Вирощені сіянці використовуються в основному лісогосподарськими підприємствами Волині, хоча в окремі роки волиняни ділись сіянцями і з лісоводами сусідніх областей Львівської та Хмельницької.

На сьогодні тисячі сіянців дуба звичайного, вирощених  в селекційному центрі, уже очікують лісоводів області для того, щоб вони поселили їх у лісових масивах.

Читайте також: Ліс – це вже як добра звичка, – майстер лісу зі стажем Віктор Вишневський

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром